Белоградчик ще отбележи тържествено празника Богоявление, наричан също Йордановден. На

...
Белоградчик ще отбележи тържествено празника Богоявление, наричан също Йордановден. На
Коментари Харесай

Белоградчик ще отбележи тържествено Богоявление

Белоградчик ще означи тържествено празника Богоявление, именуван също Йордановден.
На 6 януари, от 8.30 часа, в храма „ Свети Великомъченик Георги Победоносец” ще стартира Света литургия, която ще отслужи Свещеноиконом Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.
От 10 часа отецът ще отслужи и Велик Богоявленски водосвет. По традиция, в случай че в къщата е останала светена вода от предходната година, тя се употребява за омесване на питка или се изсипа на плодно дръвче. А по време на водосвета се взема нова светена вода.
В 11.30 часа Свещеноиконом Рафаил ще хвърли Светия кръст във водите на Стакевска река край село Горни Чифлик. За участниците в ритуала по изваждането на Господния кръст са обезпечени парични награди от общинското управление.
В момента тече записване на искащите участници. На уеб страницата на общината е оповестен телефонът, на който искащите да вземат участие в ритуала могат да се обадят и да се запишат. За искащите да участват на ритуала е обезпечен превоз, който ще тръгне в 11 часа от постройката на Народно читалище „ Развитие 1893г.”
Тържеството във връзка Богоявление по традиция се провежда от Видинска света митрополия, Община Белоградчик и кметството на село Чифлик.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР