Белият дом все още се опитва да забави освобождаването на

...
Белият дом все още се опитва да забави освобождаването на
Коментари Харесай

Игра на танкери: Кой плиска водата в Персийския залив?

Белият дом към момента се пробва да забави освобождението на иранския танкер, арестуван в Гибралтар. Това оповестява Reuters, представена от организация " Фокус ".
Искането на Съединени американски щати да спре освобождението на кораба може да отнесе случая назад в съда. Припомняме, че плавателният съд беше арестуван от английски командоси под предтекст, че е пренасял недопечен нефт за Сирия, което е в нарушаване с наложените от Европейския съюз наказания над Дамаск.
Съдбата на иранският танкер обаче е застрашена от опитите на Съединени американски щати да го задържат. „ Министерството на правораздаването на Съединени американски щати изиска да стартира нова правна процедура по задържането на кораба “, означи първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо. Междувремено в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати се споделя, че Белият дом е решил, че танкерът оказва помощ на Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, който Вашингтон дефинира като терористична организация.
Техеран от своя страна отбелязва, че петролният танкер скоро ще напусне Гибралтар, а министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф характеризира американския блян да предотврати напускането му като " пиратство ". „ Америка обезверено се опита да предотврати стартирането на танкера в последния миг, само че се сблъска с проваляне “, безапелационен бе посланикът на Иран във Англия Хамид Баейдинеджад в известие в Twitter. " Всички подготовки са направени, с цел да може танкерът да плава в открити води и той скоро ще напусне Гибралтар ", добави още дипломатът.

Говорителят на Министерството на външните работи на близкоизточната република Абас Мусави, представен от ТАСС, съобщи обаче, че Техеран не е давал никакви гаранции, че след освобождението си от Гибралтар, танкерът „ Грейс 1 “ няма да се насочи към Сирия. По-рано Иран задържа танкер с английски байрак в Ормузкия пролив.

Малко преди визитата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Полша, министърът на външните работи на Яцек Чапутович пък даде обещание на Вашингтон поддръжката на Варшава за военната задача в Персийския залив. " Полша има намерение да взе участие в ръководената от Съединени американски щати интервенция „ Сентинел “ за отбрана на комерсиалните кораби в Персийския залив ", уточни министърът.
Знаете, от страните членки на Европейски Съюз единствено Англия се причисли към задачата на Съединени американски щати, като изпрати два военни кораба в Персийския залив, с цел да съпроводят английските търговски кораби.


Регионът на Персийския залив е присъщ с големите си находища на петрол и природен газ. Петте арабски страни, най-често асоциирани с понятието „ Страните от Залива “, са: Кувейт, Бахрейн, Катар, Оман и ОАЕ (Обединените арабски емирства). Ирак, Саудитска Арабия и Иран също споделят част от крайбрежието и историята на Арабския (Персийския) залив. От тези страни Оман има най-специфична история и просвета, което я отличава в това отношение от другите.
Още от антични времена Заливът е бил значим морски път, който играе значима роля при запознаването на неговите жителите с другите нации и цивилизации. Тогава те основали търговски връзки с Индия, а през Средновековието постигнали същото и с Китай.
Ормузкият пролив, свързващ Оманския залив на югоизток и Персийския залив на югозапад, е единственият морски път за експорт на петрол и природен газ от региона за международния пазар.
Геостратегически проливът е значим за международната сигурност. На 18 април 1988 година американският флот по време на Ирано-иракската война потапя иранската фрегата „ Саханд “ и няколко по-малки ирански патрулни кораба. На 3 юли 1988 година над водите на протока е свален ирански пътнически аероплан Airbus A300 – умират 290 души. 
Днес градусите на напрежението в този район сред международните сили още веднъж са високи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР