Белият дом потвърди, че Турция повече няма да е част

...
Белият дом потвърди, че Турция повече няма да е част
Коментари Харесай

Белият дом спря Турция за F-35, Анкара предупреди за непоправими щети в отношенията със САЩ

Белият дом удостовери, че Турция повече няма да е част от програмата за създаване на изтребителите F-35, съобщи БГНЕС, базирайки се на AFP.
След като Турция купи от Русия зенитните комплекси С-400, Съединените щати дефинираха присъединяване на страната в създаването на модерните изтребители като " невероятно ".
" Изтребителят F-35 не може да съществува взаимно с платформа за събиране на информация от съветското разузнаване, което да научи за модерните му качества ", сподели говорителката на Белия дом Стефани Гришам. Тя разгласи, че Съединените щати са създали " голям брой предложения " на Турция да купи американски зенитни комплекси Patriot, вместо съветските С-400, само че Анкара осъществила договорката с руснаците, което е срещу практиката в НАТО да се получават съветски системи.
" Това ще има негативен резултат върху оперативната съгласуемост на Турция с Алианса ", сподели Гришам. Говорителката добави, че Съединените щати към момента " ценят доста " стратегическото си съдействие с Турция.
Моментално Турция дефинира като " незаслужено " решението на Съединените щати. " Тази едностранна стъпка нито способства за чувството за участие в алианс, нито е основана на основателни аргументи. Призоваваме Съединените щати да поправят тази неточност, която ще проправи пътя към нанасяне на непоправими вреди на нашия стратегически съюз ", сподели турското външно министерство
Обявеното от Белия дом идва 5 дни откакто Анкара стартира да получава доставки от Русия на съставни елементи от системите С-400, пренебрегвайки предизвестията на Съединени американски щати, че договорката може да се отрази на връзките сред двете страни.
Решението на Съединени американски щати ще се отрази на няколко компании в Турция, които имаха поръчки за съставни елементи от изтребителите F-35. Изваждането на Анкара от програмата стопира и огромната договорка за милиарди долари, които Турция трябваше да заплати за изтребители F-35. Досега Турция е похарчила 1,4 милиарда $ по плана и е поръчала 100 от новите изтребители.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отхвърли да подлага на критика непосредствено Турция или сътрудника си Реджеп Ердоган, като вместо това упрекна предшественика си Барак Обама, че Анкара е била принудена  да направи договорка с Русия поради неговата политика
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР