Съветникът на Белия дом Джейк Съливан се среща със саудитския престолонаследник за преговорите в Джеда

...
Белият дом обяви, че съветникът по националната сигурност на Съединените
Коментари Харесай

Белият дом обяви, че съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан се е срещнал със саудитски лидери в Джеда, за да обсъдят мирните усилия в Близкия изток .

Но прочитането в четвъртък не споменава възможно споразумение за нормализиране между Саудитска Арабия и Израел, приоритет на САЩ в региона.

Срещата вместо това се съсредоточи върху „двустранни и регионални въпроси“, каза Белият дом, включително инициативи „за по-мирен, сигурен, проспериращ и стабилен Близък изток“.

Въпреки това посещението на Съливан съвпада с продължаващите усилия под ръководството на президента на САЩ Джо Байдън за установяване на отношения между Израел и Саудитска Арабия, два дългогодишни противника.

Затопляне на връзките със саудитския престолонаследник

На срещата в четвъртък присъства престолонаследникът Мохамед бин Салман, който е министър-председател от 2022 г.

Поради влошеното здраве на крал Салман, престолонаследникът дълго време се смяташе за де факто владетел на кралството, дори преди да бъде назначен за министър-председател.

Съливан преди това посети бин Салман през май, докато двамата обсъждаха по-големи връзки между Близкия изток и Индия. Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с бин Салман в Джеда, като част от затоплянето на отношенията с престолонаследника.

Бин Салман остава противоречива фигура в САЩ поради връзката му с убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги и други предполагаеми нарушения на човешките права.

Байдън преди това се отрече от саудитското правителство по време на президентската кампания, цитирайки убийството на Хашоги.

„Всъщност щяхме да ги накараме да платят цената и да ги превърнем в парии, каквито са“, каза Байдън по време на дебат на Демократическата партия през 2019 г.

Но през годините, откакто встъпи в длъжност като президент, лидерът на демократите се затопли към бин Салман, продължавайки тесните връзки на САЩ със саудитското кралство.

Самият Байдън посети бин Салман в Саудитска Арабия миналата година, ход, осъден от групи като Human Rights Watch (HRW).

„Новата позиция на Байдън идва на цена за моралния авторитет на САЩ“, пише Адам Кугъл от HRW. „Това също е опустошителен удар за независимите саудитски дисиденти и активисти, които искат значима дума за бъдещето на своята страна.“


Пътят към мира в Йемен

Съливан, междувременно, използва срещата в четвъртък, за да повдигне отново темата за мира в Йемен, мястото на дълго тлееща гражданска война, която избухна, когато силите на хутите превзеха столицата през 2014 г.

Саудитска Арабия беше сред арабските нации, които се намесиха в конфликта, разпалвайки напрежението със своя регионален съперник Иран, който предостави военни доставки на хусите.

Но през март Китай посредничи за споразумение между Иран и Саудитска Арабия да възобновят дипломатическите си отношения и да отворят посолства в страните на другата страна, което до голяма степен сложи край на напрежението. Споразумението също помогна за облекчаване на конфликта в Йемен между саудитците и хусите.

Враждебните действия затихнаха и в Йемен, откакто през април 2022 г. влезе в сила примирието, подкрепено от ООН, въпреки че срокът му изтече. Примирието позволи да се възобновят доставките на гориво в някои части на страната, както и хуманитарни доставки и доставки на храна.

В изявлението на Белия дом от четвъртък се казва, че Съливан „прегледа значителния напредък за надграждане на ползите от примирието в Йемен, които продължиха през последните 16 месеца, и приветства продължаващите ръководени от ООН усилия за приключване на войната“.


Въпроси за нормализирането на Израел

Сближаването между Иран и Саудитска Арабия събуди надежди сред американски официални лица за постигане на подобно саудитско споразумение с Израел.

От години САЩ насърчават арабските страни да нормализират отношенията си с Израел, един от най-близките им съюзници в региона.

През 2020 г., при тогавашния президент Доналд Тръмп, САЩ постигнаха победа в това преследване със Споразуменията на Ейбрахам. Въпреки че споразуменията първоначално установяват само отношения между Израел и Обединените арабски емирства, други страни скоро се присъединиха към споразумението за нормализиране, включително Бахрейн, Мароко и Судан.

Администрацията на Байдън продължи да насърчава международните връзки на Израел. През юни министър Блинкен каза на Комитета по обществени въпроси на Американския Израел (AIPAC), че САЩ трябва да играят „неразделна роля в напредъка“ на сближаването на Израел със Саудитска Арабия.

„Съединените щати имат истински интерес към националната сигурност в насърчаването на нормализирането между Израел и Саудитска Арабия“, обясни Блинкен.

Но въпреки множеството дипломатически посещения на САЩ, тази цел е изправена пред значителни пречки. Саудитски официални лица преди това се придържаха към Арабската мирна инициатива, която призовава Израел да се оттегли от окупираните територии и да създаде палестинска държава, преди да може да настъпи нормализиране.

Израел обаче продължи да разширява своите селища в окупирания Западен бряг, където насилието достигна рекордно ниво. ООН нарече 2022 г. най-смъртоносната година за палестинците на територията, със 150 убити, а 2023 г. е на път да надмине тази цифра.

Въпреки това в реч пред Конгреса на САЩ миналата седмица израелският президент Исак Херцог каза, че се моли за по-добри отношения със саудитците.

„Израел благодари на Съединените щати за работата за установяване на мирни отношения между Израел и Кралство Саудитска Арабия – водеща нация в региона и в мюсюлманския свят. Молим се този момент да дойде.”

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР