Белият дом обсъжда план за смяна на държавния секретар Рекс

...
Белият дом обсъжда план за смяна на държавния секретар Рекс
Коментари Харесай

Тръмп може скоро да смени шефа на ЦРУ и държавния секретар

Белият дом разисква проект за промяна на държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо, заяви " Асошиейтед прес ", цитирайки двама чиновници на американското държавно управление, настояли за анонимност.

Подробна информация за идни рокади в екипа по националната сигурност на Белия дом се появи през днешния ден и във " Ню Йорк таймс ", а по-късно - и в организация " Ройтерс ".

подред вестника Белият дом е подготвил проект за отстраняването на Тилърсън, който бил в обтегнати връзки с президента Доналд Тръмп, и за заместването му с Майк Помпейо до няколко седмици. Вестникът и организациите се базират на високопоставени източници от държавното управление на Съединени американски щати.

Според проекта Помпейо щял да бъде заменен в Централно разузнавателно управление на САЩ от сенатора Том Котън - републиканец от щата Арканзас, който е основен съдружник на президента по въпроси на националната сигурност. Котън дал индикация, че би приел този пост, в случай че му бъде препоръчан, споделили същите източници. Те настояли за анонимност заради деликатния темперамент на подготовката, преди да бъдат оповестени взетите решения.

Засега не е ясно дали Тръмп е дал дефинитивно утвърждение на проекта, само че към този момент е казвал, че не се схваща с Тилърсън и като цяло е подготвен за промяна в Държавния департамент, отбелязва вестникът.

Шефът на президентския кабинет Джон Кели е подготвил проекта и го е разискал с други чиновници от екипа. Според проекта разбъркванията в екипа по националната сигурност евентуално ще станат към Нова година или малко след нея.

Отстраняването на Тилърсън ще постави завършек на много плевел интервал в ръководството на Държавния департамент от някогашния началник на петролния колос ЕксънМобил. През миналата година той бе в забележителна степен маргинализиран поради съществени разминавания с президента по редица доста основни въпроси, в това число Иран, Северна Корея и конфликтите сред арабските съдружници, показва " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Твърди се, че в частен диалог Тилърсън нарекъл Тръмп " малоумник ", а президентът обществено подлагал на критика Тилърсън, че " си губи времето ", търсейки дипломатически канали към Северна Корея, написа вестникът.

Неотдавна телевизия Ен Би Си заяви, че преди към три месеца Тилърсън се изказал много надменно за Тръмп и заплашил с оставка поради несъгласията им по редица вътрешнополитически въпроси. По-късно държавният секретар опроверга тази информация, а Тръмп прикани Ен Би Си да се извини за " подправената вест ". Телевизионният канал обаче отхвърли и настоя, че известието му е правдиво.

През октомври Тилърсън сподели в изявление за " Уолстрийт джърнъл ", че счита да остане на поста си, " до момента в който президентът мисли, че съм потребен ".
Смяната на Тилърсън се чака от месеци. Някои чиновници в държавното управление изначало считали, че той ще бъде заменен от Ники Хейли - непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации. Но Помпейо се оказал любимецът на Белия дом, отбелязва " Ню Йорк Таймс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР