Белият дом обмисля възможността за тайна военна операция в Иран.

...
Белият дом обмисля възможността за тайна военна операция в Иран.
Коментари Харесай

Прокси-войската на Иран вкара САЩ в задънена улица

Белият дом обмисля опцията за загадка военна интервенция в Иран. Ескалацията в района може да е отговорът на Вашингтон на удара по американска военна база в Йордания. Събитията се развиват на фона на засилен обстрел на цели на Съединени американски щати, ситуирани в Близкия изток. Ще рискуват ли американците да стартират пряк спор с Техеран?

Съединени американски щати обмислят разнообразни разновидности за отговор на офанзива против тяхна база в Близкия изток. Според източник на “Блумбърг ” една от тях е загадка интервенция, по време на която Вашингтон ще удари Иран. В същото време Съединени американски щати няма да разгласят присъединяване си в тази акция, само че ще „ изпратят явен сигнал “ към Техеран.

Във втория вид задачата ще бъдат ирански чиновници. В тази връзка се прави позоваване на заповедта на някогашния президент Доналд Тръмп за осъществяване на интервенцията за убийството на генерала от Корпуса на стражите на ислямската гражданска война (КСИР, елитните елементи на Иран) Касем Солеймани през януари 2020 година

Независимо какво ще изберат Съединени американски щати, решението на Джо Байдън ще бъде едно от най-важните по време на неговото президентство, написа организацията. Както отбелязва “Блумбърг ”, американският водач ще се стреми да накаже отговорните за офанзивата против базата, само че това може да докара до директна борба сред Вашингтон и Техеран. По-специално ескалацията може да попречи на напъните на Съединени американски щати да реализират помирение сред Израел и палестинското придвижване ХАМАС.

Освен това Байдън ще би трябвало да обмисли вероятните стопански последствия от идващите си стъпки, в това число на фона на продължаващия спор на Съединени американски щати с йеменските хуси в Червено море. В същото време във Вашингтон към този момент се вършат остри изказвания на фона на офанзивата против американската база.

Така сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм прикани администрацията на президента на Съединени американски щати да удари Иран „ освен като възмездие за убийството на американските бойци, само че и с цел да възпре бъдеща експанзия “.

Сенаторът от Арканзас Том Котън се причисли към тези апели. Той сподели, че Съединените щати би трябвало да дадат „ пагубен боен ответен удар “ както на самия Иран, по този начин и на групировките, които поддържа в Близкия изток. „ Всичко по-малко ще удостовери, че Джо Байдън е страхливец, неподобаващ да бъде главнокомандващ “, акцентира той.

Позицията на сенаторите беше разкритикувана от журналиста Тъкър Карлсън. „ Проклети психологично заболели “, написа той на страницата си в “Екс ”. Припомняме, че съгласно Си-Ен-Ен трима американци са били убити в база “Тауър 22 ” в Йордания на границата със Сирия.

Централното командване на Съединени американски щати съобщи, че това е едностранна офанзива на дрон камикадзе против патрулна база покрай сирийската и иракската граница в североизточна Йордания. В същото време йорданският министър на връзките Муханад ал-Мубайдин твърди, че е била атакувана база на Съединени американски щати в сирийския район Ат-Танф покрай границата с Йордания.

Байдън упрекна за офанзивата подкрепяните от Иран групировки в Сирия и Ирак. Техеран отхвърля да е забъркан в случая. Според “Вашингтон Пост ” офанзивата против американската база е отговор на проиранската паравоенна организация “Ислямска опозиция в Ирак ” на дейностите на Тел Авив в Ивицата Газа. „ Ако Съединени американски щати продължат да поддържат Израел, ескалацията ще продължи. Всички ползи на Съединени американски щати в района са законни цели и ние не сме загрижени за ответните закани на Съединени американски щати “, цитира изданието изказване на представител на придвижването.

Нека напомним, че през последните няколко месеца нападенията против американски цели в Близкия изток зачестиха. Сред локалните страни пораства недоволството от наличието на западни сили на територията на суверенни ислямски страни. Така през януари иракското управление неведнъж приказва за нуждата от евакуиране на американските войски след многогодишното наличие в тази страна.

Експертната общественост е разграничена по отношение на последствията от удара по американската военна база в Йордания. Някои считат, че за Вашингтон не е преференциално да разпростира пълностоен спор с Иран. Други отдават общата неустойчивост в Близкия изток на умишлената политика на Съединени американски щати за оказване на напън върху техния главен районен съперник Техеран.

„ Трябва да вземем под внимание, че първичният удар не беше нанесен върху американски уреди в Сирия и Ирак, а върху база на територията на Йордания. Това е дълбокият гръб на групировката на Съединени американски щати в Близкия изток. Тъй като американски военнослужещи бяха убити при офанзивата, Вашингтон ще бъде заставен да отговори “, сподели Семьон Багдасаров, шеф на Центъра за проучване на Близкия изток и Централна Азия.

„ Американците могат да нанесат удари по базите на КСИР в Сирия, Ирак и Ливан. В този случай би трябвало да чакаме ответни офанзиви от ирански проксита против американски цели в Кюрдистан. По този метод съществува опция за по-нататъшна ескалация на спора в Близкия изток “, отбелязва източникът.



„ Напрежението ще нарасне още повече, в случай че Съединените щати решат да ударят иранска територия. Това деяние може да предизвика Техеран да нападна американски бази в Близкия изток, което ще докара до открита война сред страните “, акцентира той.

„ Байдън е изправен пред сложен избор. Тръмп и поддръжниците му подлагат на критика президента за неспособността на Вашингтон да отговори на офанзивите против американски цели в Близкия изток. Други политически сили, в противен случай, се опълчват на ескалацията в района. Следователно, в случай че се окаже, че иранците са направили офанзивата, Белият дом ще би трябвало добре да обмисли разновидностите за отговор “, прецизира Багдасаров.

Джо Байдън се оказва в извънредно неподходяща обстановка, споделя Борис Межуев, политолог, претендент на философските науки, доцент във Философския факултет на Московския държавен университет. „ От една страна, ударът против Иран, даже и във формат на секретна интервенция, може да му донесе гласове от поддръжниците на Джордж Буш. Тези хора имат твърда политика към страните от Близкия изток “, сподели той.

„ Въпреки това има доста палестински симпатизанти в Демократическата партия, които няма да одобрят широкомащабна ескалация. Така Байдън попада в обаян кръг, където всяко негово решение може да бъде подложено на невиждана рецензия “, отбелязва специалистът.

„ Въпреки това сегашната администрация най-вероятно няма да посмее да влезе в директна борба с Иран. Конфликтът с Техеран ще сътвори проблеми на Съединени американски щати както във външната политика, по този начин и в икономическата сфера. Нека ви припомня, че тази страна се намира на пресечната точка на доста търговски пътища “, акцентира събеседникът.

„ Съответно напрежението в района ще се отрази на благосъстоянието на международната финансова система. Байдън обаче няма по какъв начин да не отговори на офанзивата против американската база в Йордания. Най-вероятно Вашингтон ще удари редица обекти на ислямската опозиция в Ирак. Именно тази организация пое отговорността за обстрела на военната инфраструктура на Съединени американски щати “, акцентира Межуев.

Събитията, които се развиват в Близкия изток от 7 октомври, в това число офанзивата против американската база предния ден, са звена от една и съща верига, споделя Симон Ципис, израелски специалист по интернационалните връзки и национална сигурност. Според него Съединени американски щати се стремят да смъкват иранския режим. Именно с тази цел, както счита събеседникът, западните разследващи служби правят разнообразни провокации в района.

Ципис напомни, че доста иракски формирования са под патронажа на Съединени американски щати. Прави усещане на този декор, че шиитското придвижване „ Ислямска опозиция на Ирак “ пое отговорност за офанзивата против американската база.

„ Вашингтон би трябвало да сътвори забележими за международната общественост предпоставки и да получи военно-политическа аргументация за офанзива против Техеран “, изясни Ципис. Той признава, че по този начин Съединени американски щати ще се възползват от гибелта на американски военни. Остава открит обаче въпросът какъв ще бъде отговорът на Съединени американски щати на Иран, добави политологът.

„ Виждаме, че във Вашингтон има апели за решителни дейности, в това число десант на военни сили в Близкия изток “, сподели Ципис. „ Това е в полза на американски чиновници, които очевидно или скрито се включиха в изборната конкуренция. По този метод те се пробват да завоюват точки за себе си “, изясни той.

„ Не мисля, че Вашингтон ще се реши на открита, пълномащабна интервенция. Все отново Иран има много огромна и добре въоръжена войска. Освен това Техеран има съществени съдружници - Китай и Русия. Затова, съгласно мен, американците ще се лимитират до провеждането на дребни секретни интервенции “, счита събеседникът. Според него може да се приказва за залавянето и ликвидирането на генерали от КСИР в Ливан и Сирия от американските военни, както и за ракетни офанзиви по инфраструктурата на нуклеарната стратегия на Техеран. „ Но Съединени американски щати евентуално няма да поемат отговорност за тези интервенции “, предвижда политологът.

Иран също може да предприеме ответни дейности, продължи Ципис. Той напомни последните офанзиви на Техеран против пакистански групировки, които са под контрола на английските и американските разследващи служби. „ Мисля, че КСИР може да усили честотата и интензивността на ударите против групировки, които се смятат за западни сътрудници “, означи източникът.

Ципис чака по-нататъшно изостряне на обстановката в Близкия изток. Според него обстановката досега може да се опише като война на „ американски проксита против проксита на Техеран “. „ Западът е против йеменските хуси и ливанската шиитска формация “Хизбулла ”, а Иран е против групировки в Сирия, Ливан, Ирак и Пакистан “, изясни той.

В същото време дейностите на Съединени американски щати по никакъв метод няма да повлияят на проектите за евакуиране на войските на интернационалната коалиция от Ирак, счита специалистът. „ Наистина, Вашингтон публично заявява такова желание и тези изказвания не могат да се смятат за неистина. Но и те не са напълно правилни. Факт е, че Съединени американски щати изтеглят постоянните войски, а вместо тях в Ирак влизат наемници от американски частни военни компании. Те са безусловно същите като въоръжените сили на Съединени американски щати, само че тяхната задача е с всекидневен статут “, обобщава Ципис.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР