Белият дом не знае кога Израел планира да премине към

...
Белият дом не знае кога Израел планира да премине към
Коментари Харесай

Politico: САЩ са по-малко наясно с намеренията на Израел, отколкото допускат

Белият дом не знае по кое време Израел възнамерява да премине към по-малко интензивна фаза от офанзивата си против " Хамас ", сподели почитан чиновник на администрацията пред анализатори в четвъртък вечерта, добавяйки, че войната може да продължи до 2024 г, написа " Политико ".

Брет Макгърк, върховен чиновник на Съвета за национална сигурност в Близкия изток, организира брифинг в Zoom с няколко специалисти в четвъртък, по време на който разиска мнението на администрацията на Байдън по отношение на разпалващия се спор. Трима души, осведомени с 45-минутния диалог, получили анонимност, с цел да приказват свободно за частния диалог, споделиха, че Макгърк е бил прям за това, което Съединени американски щати знаят и не знаят.

" " Не знаем по кое време ще се случи понижаването (на интензитета на боевете) ", сподели Макгърк съгласно един от източниците, макар че старшият асистент означи, че са видели обнадеждаващи признаци, ", сподели Макгърк съгласно един от хората, макар че старшият асистент означи, че са видели обнадеждаващи признаци, че Израел минава към интервенции с по-нисък интензитет, а точно оповестеното евакуиране на пет бригади от Газа.

През последните дни администрацията въздъхна с облекчение, че Израел повече няма да организира широкомащабни бомбардировки и наземни интервенции, при които 22 500 палестинци бяха убити и 85 % от 2,3-милионното население на Газа бе разселено. Но откровеността на Макгърк подсказва, че администрацията към момента не е видяла съответни признаци за тактическа смяна и че има малко видимост по кое време ще се случи смяната - макар публичното доверие на администрацията и апелите при закрити порти.

Макгърк, базирайки се на израелски публични лица, добави, че спорът може да продължи дълго време, евентуално до края на годината. Израелски публични лица обявиха обществено, че чакат войната да продължи с месеци.

Това може да усили възможностите войната да се популяризира надалеч оттатък нейните граници, като евентуално ще въвлече Америка в разрастващия се районен спор. Военните към този момент изготвят проекти за отвръщане на удара против подкрепяните от Иран бойци хуси, които нападат търговски кораби в Червено море.

Имаше също по този начин полемика по отношение на завръщането на палестинците в домовете им в северната част на Газа, регион, унищожен от траялата месеци бомбардировка на Израел, частично тъй като военните интервенции там понижават, защото " Хамас " е пропъден от там, сподели Макгърк, съгласно втори източник на Политико. Това повтаря езика, употребен от израелските публични лица.

Той също по този начин сподели, че Съединени американски щати разискват тази опция с Организация на обединените нации, само че са наясно, че доста домове са разрушени или са негодни за живеене. Една от концепциите е образованието на към 6000 членове за палестински сили за сигурност, само че това ще отнеме към 8 до 10 месеца.

Брифингът беше лек във връзка с конкретиката и Макгърк обхвана огромна част от казаното от чиновници на наземната администрация обществено, в това число наблягайки филантропичната рецесия и нуждата да се намерят способи палестинците да се върнат в домовете си в Северна Газа. Все отново стана ясно на осведомените с мненията на Макгърк, че Съединени американски щати са по-малко наясно с желанията на Израел, в сравнение с позволяват, макар че са събрали разследваща информация за военното държание на Израел.

" Те просто не знаят ", сподели третият човек за главния извод от диалога.

Съветът за национална сигурност не отговори на искане за коментар.

Израелският министър на защитата Йоав Галант изложи в четвъртък проектите на Израел за идната фаза на войната, като сподели, че ще има понижен " нов военен метод " в Северна Газа. Когато сраженията приключат, членът на военния кабинет допусна, че израелските сили ще поддържат сигурността в линията, до момента в който палестинско образувание ръководи анклава.

Държавният секретар Антъни Блинкън ще се опита да извлече повече от своите сътрудници по време на визитата си в Близкия изток, което стартира в петък.

" Той ще разиска съответни стъпки, които страните могат да подхващат, в това число по какъв начин могат да употребяват въздействието си върху другите в района, с цел да избегнат ескалация ", сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър в четвъртък. " Не чакаме всеки диалог по време на това пътешестване да бъде елементарен. Очевидно има сложни проблеми пред района и предстоят сложни избори. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР