Белият дом нарича видеозапис на затворника Пол Уилън „успокояващ“

...
Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън заяви, че
Коментари Харесай

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън заяви, че е била утешена да види видеозапис на Пол Уилън, американски гражданин, задържан в Русия по обвинения в шпионаж .

Говорейки пред репортери във вторник, говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер призова за прекратяване на лишаването от свобода на 52-годишния Уилън в Русия, където той в момента излежава 16-годишна присъда.

„Беше успокояващо да видя, че той остава — и това е да използвам думите на брат му — „непреклонен“. Пол продължава да показва огромна смелост“, каза Жан-Пиер. „Русия трябва да го освободи незабавно.“

САЩ неуспешно лобираха в Русия години наред, за да осигурят освобождаването на Уилън, обвинявайки Москва, че е задържала неправомерно един от своите граждани.

Бивш американски морски пехотинец и служител по сигурността, Уилън беше арестуван в Русия през 2018 г. и осъден за шпионаж през 2020 г. Той излежава присъда в затвор в наказателна колония в Мордовия. Руската медия RT наскоро пусна видео, показващо как Уилън прекарва деня си в униформа в трудов лагер.

Руското правителство защити лишаването от свобода на Уилън, заявявайки, че той е получил секретна държавна информация по време на пътуване до Москва.

Тогавашният пратеник на САЩ нарече наказателното производство „таен процес, в който не бяха представени доказателства“, а Белият дом твърди, че задържането му е нелегитимно.

Уилън също отрече обвиненията, както и семейството му, което продължава да призовава за освобождаването му.

Администрацията на Байдън се опита да включи Уилън в размяна на затворници с Русия миналата година. Но докато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че е направил „предложение по същество“ към Русия, сделката в крайна сметка не включва Уилън.

Вместо това през декември САЩ освободиха търговеца на оръжие Виктор Бут в замяна на звездата на женския баскетбол Бритни Гринър, арестувана в Русия за притежание на патрони за вейп с масло от канабис.

„Въпреки че все още не сме успели да осигурим освобождаването на [Whelan], ние не се отказваме. Никога няма да се предадем“, каза Байдън тогава. „Оставаме в тясна връзка с (неговото) семейство, семейство Уилън, и моите мисли и молитви са с тях днес.“


От своя страна Уилън изрази разочарование, че не е включен в декемврийската сделка между Москва и Вашингтон.

„Не разбирам защо все още седя тук“, каза той в телефонно интервю за американския новинарски канал CNN.

Уилън не е единственият гражданин на САЩ, държан в Русия при обстоятелства, които Вашингтон смята за нелегитимни.

Руското правителство наскоро удължи предварителното задържане на Еван Гершкович, репортер на Wall Street Journal, изправен пред обвинения в шпионаж. Задържането му срещна широко осъждане от американски служители и групи за свобода на печата.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР