Белият дом и републиканците от Камарата на представителите са постигнали

...
Белият дом и републиканците от Камарата на представителите са постигнали
Коментари Харесай

В САЩ се договориха за дълга

Белият дом и републиканците от Камарата на представителите са постигнали кардинално съглашение за повишение на тавана на дълга за две години и ограничение на разноските.

Това удостовери пред Си Ен Ен ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

С тази договорка Съединени американски щати се отдалечават с една стъпка от ръба на историческия банкрут .

Принципното съглашение беше реализирано от президента Джо Байдън и Маккарти по време на телефонен диалог в събота, заяви източник, осведомен с диалога им.

Сега двамата водачи са изправени пред високата задача да продадат договорката на съдружниците си в двете камари на Конгреса, където републиканците управляват Камарата на представителите, а демократите - Сената.

Сделката би трябвало да бъде призната преди 5 юни - решаващата дата, на която министърът на финансите Джанет Йелън съобщи, че Съединени американски щати към този момент няма да могат да заплащат сметките си .
 Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в Съединени американски щати няма да има дефолт
Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в Съединени американски щати няма да има дефолт

Няма опция на повишението на тавана на дълга

" След седмици на договаряния стигнахме до кардинално съглашение. Все още имаме доста работа за извършване, само че имам вяра, че това е кардинално съглашение , което е почтено за американския народ ", съобщи Маккарти по време на малко изявление пред кореспонденти.

" Споразумението пази основните цели и законодателни достижения на републиканците, само че и на демократите ", сподели Байдън в изказване.

" Споразумението съставлява компромис, което значи, че не всеки получава това, което желае . Това е отговорността на ръководството ", уточни президентът.

Ако в последна сметка съглашението премине през Конгреса и бъде подписано от Байдън преди по този начин наречената дата Х, Белият дом и републиканците от Камарата на представителите ще са избегнали невиждана икономическа рецесия .
 МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има доста съществени последствия
МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има доста съществени последствия

Демократи и републиканци би трябвало да работят за реализиране на консенсус, с цел да вдигнат тавана на дълга

Неплатежоспособността на американското държавно управление, която в никакъв случай не се е случвала, може да провокира световна криза и загуба на милиони работни места - сюжет, който се обрисуваше в последната минута на договарянията по време на празничния уикенд .

Двугодишната договорка също по този начин ще отсрочи идната битка за повишение на тавана на дълга за след изборите през 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР