Белия дом отрече твърденията, че американският президент Доналд Тръмп възнамерява

...
Белия дом отрече твърденията, че американският президент Доналд Тръмп възнамерява
Коментари Харесай

Белият дом отрече слуховете за смяна на Рекс Тилърсън

Белия дом отхвърли изказванията, че американският президент Доналд Тръмп има намерение да смени държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео. Това се наложи, откакто " Ню Йорк Таймс " и други медии оповестиха, че се готви такава промяна до няколко седмици. Публикациите станаха мотив да се напомнят разликите сред президента и държавния секретар по редица значими въпроси.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Evan Vucci
Планът за подмяна на държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео е съществена тематика в западния щемпел, въпреки да беше непризнат от Белия дом.

Сара Хъкаби Сандърс, представител на Белия дом: Днес президентът беше тук с държавния секретар. Те започнаха среща с задграничен водач и не престават да работят дружно, с цел да завършат тази невероятна година.

Запитан от кореспонденти, Доналд Тръмп не разяснява новината, само че беше безапелационен:
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Той е тук. Рекс е тук.
Известно е, че Тръмп и Тилърсън са на разнообразни отзиви по редица значими въпроси, като съглашението за нуклеарната стратегия на Иран и ракетните опити на Северна Корея. Твърди се, че държавният секретар в частен диалог е нарекъл Тръмп " дебил ". Президентът обществено го разкритикува, че " си губи времето " с опитите да откри дипломатически контакт с Пхенян. Но и Тилърсън отхвърли, че се кани да се раздели с поста си.
Рекс Тилърсън, държавен секретар на Съединени американски щати: Тази заран има новинарски известия, които желая да разясня. Моят ангажимент към триумфа на нашия президент и страната ни е толкоз мощен, колкото беше в деня, когато одобрих да стана държавен секретар.
Евентуална подмяна на Тилърсън с Помпео би означавала фрапантна смяна в Държавния департамент. Сегашният държавен секретар е прочут като прагматичен и сдържан. Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ би се държал като " ястреб " по основните външнополитически тематики, разяснява " Ню Йорк Таймс ". Уволнение на Тилърсън би било казус, държавен секретар не е бил уволняван повече от един век, написа още пресата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР