Белит Онай от партията на Зелените ще бъде главен кмет

...
Белит Онай от партията на Зелените ще бъде главен кмет
Коментари Харесай

За първи път в историята турчин стана кмет на германски град

 Белит Онай от партията на Зелените ще бъде основен кмет на Хановер, столицата на федерална провинция Долна Саксония. Нека да напомним, че от името на немското държавно управление тази провинция има съществено дялово присъединяване в концерна Фолксваген, който е основан в Долна Саксония. Хановер има население от над половин милион души и ще бъде четвъртият огромен немски град след Щутгарт, Фрайбург и Дармщат под ръководството на зелен кмет.

Любопитен факт е, че и другаде в Германия към този момент има кметове с задгранични корени. В Бон да вземем за пример (където е една от двете централи на Дойче Веле) кметът Ашок-Александър Сридхаран от ХДС е от индийски генезис. А кмет на Росток е датчанинът Клаус Руе Мадсен.

Белит Онай е роден през 1981 в немския град Гослар. Родителите му идват като гастарбайтери от Истанбул през 1970-те години. Онай споделя, че се политизирал в края на предишния век след серията от палежи и покушения против хора от турски генезис в Германия, когато родителите му съществено размишлявали дали да не се върнат в Истанбул. Онай е приключил право и сега работи над дисертацията си. Женен е, с едно дете. Сам споделя за себе си, че е демократичен мохамеданин.

Онай завоюва изборите с към 53% от подадените гласове, като остави зад себе си своя основен съперник Екхард Шолц от ХДС. Хановер, който се води бастион на социалдемократите, за пръв път от 70 години насам ще бъде ръководен от кмет, който не членува в ГСДП. Новите избори за кмет излязоха на дневен ред, откакто предходният кмет, социалдемократът Щефан Шошток небрежно излезе в пенсия. Срещу него беше повдигнато обвиняване за корист със служебно състояние. И по-точно - за нелегално погашение на спомагателни финансови хонорари в интерес на шефа на кабинета му и на някогашния шеф на пожарната, оповестява " Дойче Веле ".

На първия тур от кметските избори в Хановер новият претендент на социалдемократите Марк Хансман остана на трето място. Така се стигна до балотажа сред Онай и Шолц. Вестник " Хановерше Алгемайне " разяснява, че " симпатичният и въздържан " Онай има зад тила си забележителна биография. " Навремето хора от така наречен елементарни фамилии, които осъществяваха сходен мощен пробив, най-често идваха от редовете на социалдемократите ", напомня вестникът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР