> БелградВестникът припомня, че всичко е започнало от изявление на

...
> БелградВестникът припомня, че всичко е започнало от изявление на
Коментари Харесай

Сръбски вестник: България ни спира по пътя към ЕС

 > Белград
Вестникът напомня, че всичко е почнало от изказване на сръбския народен представител Милован Дрецун, който твърди, че България е забъркана в шпионската спекулация, обвързвана с видеозапис, на който съветски шпионин и сръбски офицер разменят информация и пари. Дрецун сподели, че в Сърбия е дейна огромна мрежа български разузнавачи, на което българският външен министър Екатерина Захариева отговори, че обвиняването е " неуместно " и нарушава положителните връзки сред двете страни. Тя сподели, че сръбският дипломат евентуално ще бъде извикан на диалог по този мотив, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сръбският министър на защитата Александър Вулин пък разяснява, че България разрешава други да й избират приятелите и враговете, а Сърбия не позволява това. На тези обвинявания през вчерашния ден остро отговори някогашният външен министър и ръководител на Атлантическия клуб Соломон Паси, който предизвести Сърбия, че още не е в позиция да подлага на критика българската политика. Паси акцентира, че наличието на България в Сърбия е належащо поради съветското въздействие в тази страна, като означи, че най-големият съветски шпионски център се намира в Ниш, на 30 километра от България, показва " Курир ".

Подобни мнения направи и българският евродепутат и някогашен дипломат в Северна Македония Александър Йорданов, който заплаши, че Сърбия не може да стане членка на Европейски Съюз без поддръжката на България. Освен това, съгласно Йорданов, Сърбия не може да се причисли към Европейски Съюз без участие в НАТО, написа вестникът. Бившият външен министър на СР Югославия Живадин Йованович разяснява за " Курир ", че не може да се чакат благодеяния от нито една страна, тъй като всеки пази себе си и своите ползи.

" Няма подозрение, че обособени структури в България организират политиката на НАТО по отношение на Сърбия. Сигурно се занимават и с разследваща активност и агитация и това не е за пръв път ", споделя той. Друг някогашен външен министър, Владислав Йованович, счита, че изказвания като това на Йорданов би трябвало да се записват, само че от тях не трябва да се вършат изводи за връзките сред двете страни.

" Това е относително нископоставен служител във връзка с централната власт в София. С това той евентуално показва персонална непоносимост към Сърбия като излишък от по-ранната традиция, когато през войните Сърбия и България са били съперници. "

Йованович счита, че изказването на Йорданов не дава отговор на позицията на държавното управление, с което Сърбия има положително двустранно съдействие, написа " Курир ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР