Белград/Загреб. С изложбата за Ясеновац в Ню Йорк Сърбия манипулира

...
Белград/Загреб. С изложбата за Ясеновац в Ню Йорк Сърбия манипулира
Коментари Харесай

МКД : Сръбска изложба в ООН предизвика остра реакция от страна на Загреб

Белград/Загреб. С изложбата за Ясеновац в Ню Йорк Сърбия „ манипулира и популяризира погрешни данни “, а страданията на жертвите, починали в усташкия лагер в годините на Втората международна война, са употребявани за „ пропагандни цели “. Такава е позицията на Загреб във връзка изложбата „ Ясеновац – правото да не бъдеш пропуснат “, която Сърбия откри в седалището на Организация на обединените нации, написа скопското електронно издание МКД .
„ Министерството на външните и европейските работи осъжда опита със сръбската галерия за „ Ясеновац “ помещение на Организация на обединените нации да се изполва за манипулиране и представене на погрешни данни “, подчертаха от външнополитическото ведомство в Загреб, без да показват кои елементи от изложбата са оспорени.
„ Изразяваме надълбоко почитание към всички жертви на режима на усташите от Втората международна война и изрично осъждаме всичките му закононарушения, изключително закононарушенията, осъществени в лагера „ Ясеновац “. Същевременно и тъкмо от пиетет към тези жертви, считаме за изцяло недопустимо потреблението на страданията в „ Ясеновац “ за пропагандни цели ", се споделя в изказване на хърватското държавно управление.
Според Загреб организирането на изложения по подобен метод „ не способства за помиряването, построяването на доверие и развиването на добросъседстко съдействие в Югоизточна Европа ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР