Белград все пак ще се опита да протака във времето

...
Белград все пак ще се опита да протака във времето
Коментари Харесай

Сърбия между НАТО и Русия – изборът на Александър Вучич

Белград въпреки всичко ще се опита да протака във времето с вярата за съветски победи...

Онзи ден в ефира на „ Обществената работа „ Новости “ се организира полемика сред доктора на историческите науки Николай Платошкин и сръбската журналистка Татяна Стоянович за обстановката на Балканите, за външнополитическите цели на Република Сърбия, за проблемите на и вероятностите на сръбско-руските връзки.

По време на половинчасовия диалог по адрес на сръбския президент Александър Вучич, който „ не е другар, не е зложелател, а просто по този начин “, имаше доста нелицеприятни мнения. Така, съгласно Т. Стоянович, " в Сърбия на практика няма нито една естествена политическа мощ, която да не е дискредитирана, която да има както финансови, по този начин и човешки запаси, с цел да се състезава в този момент с Вучич на равна нога на изборите. "

Подобно на някогашния президент на Украйна Янукович, Вучич също повтаря грешките на някогашния водач на социалистическа Югославия Йосип Броз Тито, който се опита да седне на няколко стола, лавирайки сред Запада, Съветския съюз и страните от третия свят, счита Н. Платошкин.

Освен в „ двойствена игра ” по отношение на Русия, участниците в полемиката упрекнаха сръбския президент, който повдигна въпроса за присъединението на Сърбия към Европейския съюз през 2009 година, и в стагнацията на сръбския експорт за Русия през 2022 година (със съществено увеличение на съветските доставки, в това число нефт и газ).

Имаше и изказване на Вучич за неприемливостта на доброволческо придвижване измежду сърбите в поддръжка на съветската СВО - макар че помощта на съветските доброволци в Балканските войни през 90-те години разреши на сърбите да избегнат по-тежки провали. Както сподели Т. Стоянович, доброволците, подкрепили републиките на Донбас след 2014 година, са били преследвани от сръбските управляващи до затвор.

Актуалността на протичащото се на Балканите се дефинира и от мощния напън от страна на Вашингтон, Берлин и Брюксел върху Белград с настояването да изостави Косово (1) и да се причисли към антируските наказания. Вучич, по неговите думи, не знае какъв брой още Сърбия " може да издържи, без да наложи наказания против Русия ", само че, сподели той, страната " ще се опита да оцелее допустимо най-дълго. "

Да, човек не може да се абстрахира от позицията на Сърбия на картата и от натиска на Запада върху Белград по въпросите на Косово (на ред са албанската Прешевска котловина и " босненския " санджак ) и глобите. Почти всички съседи на Сърбия са членове на НАТО, което също се отразява на външнотърговския пренос през Сърбия.

По-специално, транспортът на товари сред нашите страни по река Дунав е строго контролиран; Русия беше изключена от интернационалната Дунавска комисия през април 2022 година През юни 2022 година Сергей Лавров трябваше да анулира посещаване в Белград, откакто България, Северна Македония и Черна гора не дадоха позволение да прелети самолетът му...

Заради санкционните ограничавания (от декември 2022 година доставките на съветски нефт през хърватския терминал Omisalj на Адриатическо море попадат под тях) са затруднени. Същото се отнася и за руско-сръбските транспорти през морските пристанища на Черна гора, Албания, България, Хърватия и Гърция.

„ Мюсюлманската “ Босна и Херцеговина също не може да се класифицира като страна, другарски настроена към Русия. Плановете за интеграция в Европейски Съюз, основани на съглашението от 2009 година, са основателно подложени на критика заради полуколониалния им темперамент, само че тези проекти отразяват трендовете от последните десетилетия (не в интерес на укрепването на съветските позиции на Балканите).

Например Москва не направи нищо, с цел да повлияе върху засилващата се антисръбска политика на Черна гора, до момента в който нейното черноморско пристанище Бар е главната директна точка за Сърбия без изход на море. Проектът за петролопровода Бар-Белград остана на хартия, по тази причина пък продължава рекламата на многочислените туристически организации, скъсващи се да канят руснаците на посетители …при недружелюбния режим на Джуканович...

Въпреки че още през 2011 година беше оповестено, че е контрактувано Споразумението за зона за свободна търговия сред Митническия съюз, Сърбия и Черна гора, то беше подписано с Белград едвам през 2019 година (в мощ от 2021 г.). Приблизително по същото време, при започване на 2010 година, съветската страна избра да се дистанцира от насърчаването на партньорството сред Македония и Сърбия [бившият министър-председател на Република Скопие Никола Груевски разглеждаше сходно партньорство като част от взаимоотношението с Русия/ЕАЕС, в това число политическият съставен елемент (противопоставяне на натиска от Запада и албанския сепаратизъм).

Загубените 10 години не можеха да не се отразят на външноикономическата политика на Белград, който се насочи към „ европейската политика на добросъседство на Западните Балкани “, Китай, Турция и арабските страни. Броят единствено на турско-сръбските взаимни предприятия непрестанно нараства.

Разбира се, антируските наказания ускоряват насилствената взаимозависимост на Белград от Брюксел. Въпреки това съглашението за зона за свободна търговия с Руската федерация - ЕАЕС към момента е в действие. През октомври предходната година Будапеща и Белград се споразумяха за удължение през 2023-24 година на унгарския сектор от петролопровода „ Дружба “ (въоръжените сили на Украйна към този момент се прицелиха в съветския му сектор ) за доставка на съветски нефт за Сърбия.

„...Сърбия беше принудена да гласоподава за резолюция, осъждаща военната интервенция на Русия в Украйна, с цел да остане на интернационалната сцена “, оправда се Вучич, гласувайки в поддръжка на антируската резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации при започване на февруари. „ Нека да задържим нещата колкото може. Знам в кой миг ще би трябвало да се вземе решение и няма да скрия нищо от хората, както не скрих отчаянието си след последната среща с емисарите на Запада. Моментът на присъединение, под голям напън от Съединени американски щати и Европейски Съюз, към антируските наказания „ наближава от дълго време и се опасявам, че ще бъде скоро, даже не след месеци “, сподели сръбският президент.

По мнението на телеграм канала „ Балкански патрул “, преведено на естествен език, това значи: „ Белград въпреки всичко ще се опита да протака допустимо най-вече време с вярата за съветските победи на фронта (вместо прословутото „ прегрупиране “) и че геополитическата надмощие на Западът въпреки всичко ще бъде разтърсена. Тогава на Вашингтон и Брюксел няма да им е до това да удушат Сърбия. Ако не успеем да реализираме действителни победи, сърбите няма къде да дяват и на кого да разчитат: просто ще бъдат пречупени през коляно по един или различен метод.

„ Героично държание “ назова отхвърли на Сърбия да наложи антируски наказания съветският дипломат в Белград Александър Боцан-Харченко. Според съветския посланик Сърбия има опция да продължи съдействието с Русия.

Забележка

(1) Съгласно модифицирания „ План Ишингер “, първичната версия на който Белград, с поддръжката на Москва, преди този момент отхвърли, Сърбия се задължава да не пречи на влизането на „ Република Косово “ в интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации. Всъщност това е признаването на отделилите се от Сърбия Косово и Метохия за самостоятелна страна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР