Белград. Външният министър на Косово Беджет Пацоли има намерение да

...
Белград. Външният министър на Косово Беджет Пацоли има намерение да
Коментари Харесай

Telegraf : Албанците се уплашиха от промяна в политиката на САЩ спрямо Сърбия: Пацоли иска среща с Болтън, кметът на Митровица забрани преговори за размяна на територии

Белград. Външният министър на Косово Беджет Пацоли има желание да се срещне със съветника по национална сигурност на американския президент Джон Болтън във връзка неотдавнашното му изказване, че не изключва замяна на територии, в случай че Белград и Прищина се договорят за това, написа електронното издание на най-тиражирания сръбски вестник Telegraf .
Това изявление разстрои Прищина, разяснява изданието, чиито политици, на първо място премиера Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, не могат да се схванат сред себе си кое е задоволително, а Харадинай предизвести Тачи, че е допустимо само обединение на Прешевската котловина с Косово, само че не и делене на Косово.
Пацоли, съгласно неговия кабинет, желае да се срещне с Болтън идната седмица.
Думите на Болтън, споделя косовският външен министър, съгласно цитата на сръбския „ Телеграф “, би трябвало да се схващат „ в подтекста на отговорността, която Прищина би трябвало да проеме върху себе си по евроатлантическия път “, само че без да изяснява какво тъкмо мисли.
В изявление за прищинската телевизия Т7, Пацоли бе безапелационен, че Съединени американски щати са „ основен и пожизнен сътрудник “ на Косово и че ще приказва с Болтън за това, по какъв начин да се ускори съдействието сред двете страни.
Външният министър, както оповестяват от неговия кабинет, желае среща с Болтън идната седмица. Както споделят от там, той е в непрекъсната съгласуваност с американските и европейските съдружници, които поддържат разговора.
Освен това, Пацоли прикани Уругвай да преразгледа решението си и да признае Косово като самостоятелна страна, отбелязва „ Телеграф “.
Че албанците са се „ уплашили “ от изявлението на Болтън, разяснява изданието, се потвърждава от реакцията на някои представители на косовските институции, които бяха уверени, че имат безусловната поддръжка на Америка по въпроса за независимостта на Косово. Един от тях – кметът на Южна Митровица и заместник-председател на „ Алианса за бъдещето на Косово “ Аджим Бахтири, прикани за привикване на изключително съвещание на Народното събрание в Прищина, на който да се вземе решение за възбрана на каквито и да е договаряния в Брюксел за замяна на територии.
„ Ако държавното управление не блокира самодейността за смяна на границите, то през идващите месеци рискува да се стигне до огромни митинги, които аз ще поддържа мощно. Призовавам Народното събрание на Косово да организира изключително съвещание и да реши да забрани да се договаря за замяна на територии в Брюксел. Ако в Брюксел се появи тематиката за смяна на границите и замяна на територии, Митровица няма да се спокойно и да гледа раздела “, предизвести Бахтири.
Съгласно думите на политическия анализатор Бранко Радун пред „ Телеграф “, това е ясно доказателство, че работите не вървят по този начин, както са очаквали албанците и такива реакции са предстоящи.
„ Администрацията на Тръмп желае по някакъв метод да затвори този въпрос на балканите и е подготвена да одобри някакъв компромис сред страните. Това е първият случай, в който такова мощно обръщение идва от върха на американската администрация “, е обяснил Радун пред изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР