Белград. Бившият командващ на армейския корпус в Прищина и на

...
Белград. Бившият командващ на армейския корпус в Прищина и на
Коментари Харесай

Бившият генерал Владимир Лазаревич: Не съм политик, аз преподавам единствено опита си в отбраната на Сърбия

Белград. Бившият командващ на армейския корпус в Прищина и на 3-та югославска войска по време на войната в Косово през 1999 година, военачалник Владимир Лазаревич, отговори на обвиняванията на Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини във връзка назначението си във Военната академия в Белград, оповестява сръбският " Политика " .
Пред изданието Лазаревич е декларирал, че " не е политик и единственият му ангажимент е да преподава опита си в отбраната на Сърбия ".
Според някогашния военачалник " не е загадка, че защитата на Сърбия по време на бомбардировките на НАТО се учи по целия свят, в това число и от самите структури на НАТО, тъй че мъчно може да се изясни за какво армията и Военната академия на Сърбия нямат право да научат опита ми от тази война ".
Лазаревич декларира, че е " приел с голямо удовлетворение поканата на Военната академия в Белград да преподава пред офицерите своя опит, откакто не е държавен служител и не е зает с настоящата политика ".
" Политика " написа, че военачалник Владимир Лазаревич самичък се е явил пред Трибунала в Хага, където е получил присъда от 15 години затвор, която след обжалване е била сменена с 14 годишна присъда, за присъединяване на командваните от него елементи в спора в Косово през 1998 и 1999 година

Агенция " Фокус " напомня:
В средата на октомври т.г. във Военната академия в Белград бяха поканени да преподават опита си от войните в Югославия някогашни висши командири и генерали от ЮНА, измежду които Владимир Лазаревич, Божидар Делич и Любиша Дикович.
На 30 октомври 2017 година висшия представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини реагира на назначението на Лазаревич като наказан за военни закононарушения.
Президентът на Косов, Хашим Тачи, също реагира на назначението на Лазаревич, като съобщи, че " най-вероятно някогашния военачалник ще преподава етническо пречистване ".

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР