Белгийският съд реши, че AstraZeneca трябва да достави само 10

...
Белгийският съд реши, че AstraZeneca трябва да достави само 10
Коментари Харесай

Приключи делото между Еврокомисията и AstraZeneca

Белгийският съд реши, че AstraZeneca би трябвало да достави единствено 10 млн. повече дози на Европейската комисия, съобщи Файненшъл таймс. 

Според информацията съдът е наложил на AstraZeneca да достави единствено 10 млн. повече дози от тези, които тя към този момент е изпратила – т.е. общо 80 млн. дози до септември. Това разпореждане може да бъде изпълнено още до края на юни.

Според информация на Ройтерс AstraZenca би трябвало да достави 15 млн. дози до 26 юли, още 20 млн. дози до 23 август и още 15 млн. дози до 27 септември. Тоест общо 50 млн. дози. Настояването на Еврокомисията бе за 90 млн. дози единствено в границите на второто тримесечие на 2021 година, написа още Ройтерс. При нарушаване компанията би трябвало да заплати 10 евро за всяка забавена доза, до момента в който Европейска комисия искаше санкцията да е 10 евро на доза дневно закъснение.

И двете страни обявиха, че са спечелили делото – AstraZeneca разгласи, че е удовлетворена от резултата, а Европейска комисия, че съдът е удостоверил тяхната позиция.

Както е известно фармацевтичната компания в началото се контракти да достави 300 млн. дози на Европейски Съюз през първите шест месеца от годината. Тези упования в следствие бяха понижени на единствено 100 млн.  дози, откакто породиха проблеми по производството. Комисията изиска съда да наложи на компанията да усили тази цифра на 120 млн. дози и да наложи санкция от 10 евро на всяка неизпълнена доза от първичната сделка.Главният консултант на компанията Джерфри Пот разяснява:

„ AstraZeneca изцяло извърши съглашението си с Европейска комисия и ще продължи да доставя ефикасната си ваксина, която оказва помощ на хората в Европа и по света от най-смъртоносната пандемия “.

„ Това решение удостоверява позицията на Еврокомисията – AstraZeneca не бе правилна по отношение на клаузите на контракта. Добре е, че самостоятелният съд призна това “, разяснява президентът на Еврокомисията Урсила фор дер Лайен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР