Белгийският министър на енергетиката предупреди, че страните членки на ЕС

...
Белгийският министър на енергетиката предупреди, че страните членки на ЕС
Коментари Харесай

ЕС е изправен пред серия от тежки зими

Белгийският министър на енергетиката предизвести, че страните членки на Европейски Съюз са изправени пред " пет-десет " ужасни зими, в случай че не бъде направено нещо за ограничение на цената на природния газ, съобщи Би Би Си.

В Европейски Съюз се надигат от ден на ден гласове за налагане на таван на цената на газа и преустановяване на връзката на тази цена с цената на електричеството. И двете цени скочиха стремглаво през последните шест месеца след началото на съветската инвазия в Украйна.

Министър Тине ван дер Стратен написа в " Туитър ", че цената на газа в Европа би трябвало незабавно да бъде замразена и добави, че връзката ѝ с тази на електричеството е изцяло изкуствена и би трябвало да бъде изменена.

" Следващите 5-10 години ще бъдат ужасни, в случай че не създадем нещо. Трябва да действаме на място, на европейско равнище, и да замразим цените на газа ", уточни Ван дер Стратен.

Цената на електричеството в Европа чупи върхове в последните дни. Договорите година напред в Германия доближиха 995 евро, а във Франция удариха 1130 евро по данни на Франс прес. И в двата случая става дума за десетократно нарастване.

" Трябва да спрем тази полуда на енергийните пазари ", сподели и австрийският канцлер Карл Нехамер. " Не можем да позволим на съветския президент Владимир Путин да взема решение каква ще бъде цената на тока в Европа ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР