Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен съобщи,

...
Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен съобщи,
Коментари Харесай

Белгия изгони имама на централната джамия в Брюксел

Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен заяви, че лишава правото на престояване на имама на централната джамия в Брюксел. Имамът е жител на Саудитска Арабия.

Разполагаме с доста ясни данни, че имамът е салафит, извънредно радикализиран, закостенял и рисков за нашето общество и за националната сигурност, разяснява Франкен. Контролът над финансирането на джамиите в Белгия е държавен приоритет и ще бъде затегнат , добави държавният секретар в изявление за национална медия. Франкен съобщи, че Белгия няма проблем с исляма, а с радикалния ислям и със салафизма.

Саудитска Арабия е собственик на централната джамия в Брюксел с дълготраен контракт . Общо в Белгия джамиите са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в към 10 на 100 от общия брой се проповядва салафизъм, сочат публични данни. Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафисткия прочит на исляма, в това число концепцията за джихад, е повишен двойно от 2001 година насам. От 70-те джамии в Брюксел едвам 13 са приети за публични храмове от страната.

През юни Федералният парламент на Белгия одобри резолюция за преразглеждане на връзките с Рияд. В документа се приканва за " изчерпателен размисъл " по дипломатическите, комерсиалните и другите връзки със Саудитска Арабия. Резолюцията съдържа апел федералните управляващи да прекратят продажбата на оръжие за Рияд.

Въпросът за връзките сред Саудитска Арабия и Белгия доби особена сензитивност около миналогодишните атентати в Брюксел. Това бе обвързвано със подозренията, че в джамията се проповядва коренен ислям, общопризнат за държавна политика в Саудитска Арабия.

По публични данни Саудитска Арабия е най-големият вносител на оръжие в света, а Белгия е най-големият европейски експортьор на военно леко стрелково въоръжение. Годишно белгийските оръжейници печелят към един милиард евро, като 60 на 100 от производството им бива изнасяно за Саудитска Арабия. Валонският оръжеен комплекс обезпечава работа на 15 хиляди фамилии и е съществена част от локалната стопанска система.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР