Белгийските законодатели се подготвят да премахнат абортите от списъка с

...
Белгийските законодатели се подготвят да премахнат абортите от списъка с
Коментари Харесай

Белгия се подготвя да премахне абортите от списъка на престъпленията

Белгийските законодатели се приготвят да отстранен абортите от листата с закононарушения, включени в наказателния закон, оповестиха локални медии.
Предложението е било утвърдено от парламентарната комисия по правораздаване на второ четене. Според измененията отсега нататък няма да бъдат наказвани със затвор лекарите, прекъснали бременността по искане на дамата, нито дамата, поискала аборт.
Според настоящия от 1990 година закон в Белгия, лекарите могат да понесат наказване от три месеца до една година затвор, когато са прекъснали бременността на жена по нейно предпочитание. Жените, прекъснали бременността си отвън здравни заведения, подлежат на затвор за период от един месец до една година, осведоми Българска телеграфна агенция.
В Белгия се регистрират приблизително по десетина каузи на година по тези законови текстове. Ако законът бъде изменен, лекарите и бременните дами ще подлежат на наказване, когато пристъпват към спиране на бременността отвън здравно заведение. Запазва се срокът от 12 седмици от началото на бременността, с цел да може тя да бъде прекратена законно.
Депутати разясняват, че това не е исторически прогрес за правата на дамите в Белгия, само че въпреки всичко е стъпка напред. Медиите означават, че въпреки делата против дами и лекари в страната към момента да бъдат обсъждани от съда, в последно време няма произнесени неоправдателни присъди.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР