Белгийски военни пилоти заминават за Дания, където ще обучат украински

...
Белгийски военни пилоти заминават за Дания, където ще обучат украински
Коментари Харесай

Белгия се включва в обучението на украински летци за пилотиране на Ф-16 в Дания

Белгийски военни водачи отпътуват за Дания, където ще обучат украински летци на ръководството на изтребители Ф-16. Това оповестиха локални медии, като се позоваха на белгийското министерство на защитата, предава Българска телеграфна агенция.

Предвижда се в Дания да бъдат изпратени два белгийски изтребителя, както и общо към 50 чиновници на белгийското военно министерство. Украинските военни ще бъдат подготвени и за поддръжката на самолета, който се чака да употребяват против съветското настъпление в тяхната страна, се показва в известието.

Белгия е част от така наречен Коалиция " Ф-16 " от страни, които ще дават този тип изтребител на украинските сили за бъдещите им дейности при отблъскването на нашественика. Дания, Нидерландия и Съединени американски щати управляват общата обучителна задача за украинските летци. Обучение ще се прави също в Румъния, Англия и Съединени американски щати.

Очаква се Украйна да получи изтребители, създадени сред 1980 и 1990 година. Досега шестима украински летци са минали образование за ръководство на Ф-16, се добавя в изявленията.

Вчера Норвегия разгласи, че ще изпрати два изтребителя Ф-16 в Дания, включвайки се в задача за образованието на украински водачи да ръководят създадените от Съединени американски щати бойни летателни машини.

Киев изиска Западът да му достави Ф-16, с цел да укрепи своите военновъздушни сили в сраженията с Русия. Миналата година Норвегия разгласи, че ще се причисли към Дания, Нидерландия и други страни в доставката на самолети.

От Осло към този момент са изпратили 10 военни авиоинструктори в Дания, с цел да оказват помощ за образованието на украински водачи, се споделя в изказване на норвежкия министър на защитата Бьорн Арилд Грам. Военновъздушните сили на Норвегия замениха своите лични самолети Ф-16 с изтребители от идващия модел Ф-35, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР