Белгийски съдия обвини четирима души в неделя за предполагаемо получаване

...
Белгийски съдия обвини четирима души в неделя за предполагаемо получаване
Коментари Харесай

Белгия повдигна обвинения за корупция в Европейския парламент

Белгийски арбитър упрекна четирима души в неделя за хипотетично приемане на пари и дарове от страна от Персийския залив, с цел да повлияят на решенията в Европейския парламент, обвинявания, които провокираха огромна блъсканица в Брюксел, предава Ройтерс.

Прокурорите претърсиха 16 адреса и иззеха 600 000 евро в Брюксел в петък като част от разследване за пране на пари и корупция.

Първоначално бяха арестувани шестима души. Четирима са упрекнати, а двама са освободени, се споделя в изказване на прокуратурата. Те не назоваха нито един от забърканите.

Прокурорите споделиха, че са подозирали от месеци, че държава от Персийския залив се пробва да повлияе на решенията в Брюксел. Източник, осведомен със случая, сподели, че страната е домакинът на Световното състезание по футбол - Катар.

Официален представител на Катар отхвърли обвиняванията за допустимо непозволено държание

" Всяко свързване на катарското държавно управление със обявените изказвания е безпричинно и сериозна дезинформация ", сподели служителят, добавяйки, че Катар е работил посредством институциите и в цялостно сходство с интернационалните закони.

Европейският парламент заяви през уикенда, че е спрял пълномощията и отговорностите на един от своите вицепрезиденти, гръцката социалистка Ева Кайли, в светлината на белгийското следствие.

Не е ясно дали тя е била упрекната по случая. Нейният офис не отговоря на телефонни позвънявания или отговори на имейл с молба за коментар.

Прокурорите споделиха, че са претърсили и дома на втори народен представител от Европейски Съюз в събота, без да задържат никого. Членът на белгийската социалистическа партия Марк Тарабела потвърди, че това е неговият дом и че са били взети компютър и мобилен телефон.

" Съдебната система си прави работата по събиране на информация и следствие, което намирам за изцяло обикновено. Нямам безусловно нищо за криене и ще отговоря на всички въпроси на проверяващите ", сподели той в изказване.

Европейският комисар по стопанската система Паоло Джентилони каза пред италианската телевизия Rai 3, че случаят наподобява " доста сериозен ".

" Ако се удостовери, че някой е взел пари, с цел да се опита да повлияе на мнението на Европейския парламент, това в действителност ще бъде една от най-драматичните истории за корупция през последните години ", добави той.

Европейският парламент би трябвало да гласоподава тази седмица предложение за удължение на безвизовото пътешестване в Европейски Съюз за Кувейт, Катар, Оман и Еквадор. Някои депутати предложиха дебатът и гласуването да бъдат отсрочени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР