Белгийската компания Avesta Battery&Energy Engineering стъпва в България, съобщи премиерът

...
Белгийската компания Avesta Battery&Energy Engineering стъпва в България, съобщи премиерът
Коментари Харесай

Белгийска компания инвестира над €1 милиард в производство на литиево-йонни батерии у нас

Белгийската компания Avesta Battery&Energy Engineering стъпва в България, заяви министър председателят Николай Денков на брифинг през днешния ден, съобщи БНР. Плановете са инвестицията да възлезе на 1,1 милиарда евро за идващите 3 до 5 години, като   държавната помощ ще зависи от съответните условия по трите плана.

Бургас е измежду трите града, дружно със Стара Загора и Пловдив, включени в плана.

Проектът планува производство на ново потомство твърдофазни литиево-йонни акумулатори, които намират необятно приложение в автомобилната промишленост и в други технологии, посочи министър председателят.

В Пловдив ще бъде построена научно-изследователската база. Заводът за произвеждане ще бъде в Стара Загора, като това е най-голямата част от инвестицията. В Бургас ще се случва самото извличането на метали, които да бъдат влагани още веднъж в производството на акумулатори.

Първият бургаски мол се продава на търг от ЧСИ

Ще коства минимум 24,6 млн. лв.

Заводът в Бургас ще преработва по 50 хиляди тона отработени акумулатори на година и ще е най-големият на Балканите. Около 300 души ще работят в производството в морския град, когато то доближи цялостния си потенциал, оповестиха от компанията вложител. Оперативните разноски и логистиката са основните фактори за избора на Бургас, показаха оттова:

" Изборът на Бургас за нас беше явен още по време на изследванията в България. Бургас беше преди всичко, тъй като логистиката беше значима. Излазът на море дава доста преимущества. На Балканите няма оборудване за преработване. Бургас дава достъп до разнообразни пазари на Балканите. Бургас може да се трансформира в център на преработването ".

В производството няма да се употребява никел и кобалт, а преработването ще е екологосъобразно, посочи вложителят.

Стартът ще бъде даден в Пловдив с построяването на Научно-изследователски център като до септември би трябвало да стартира строителство. За Бургас и Стара Загора всичко ще зависи от процедурата по издаването на разрешителни. В бизнес проекта компанията е заложила период до 12 месеца за приемане на разрешителни,така че се чака в края на през 2024 или началото на 2025 да бъде даден стартът на строителството.

По-рано през годината компанията, че ще влага и в прилежаща Северна Македония.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР