Белгийската авиокомпания Air Belgium обяви решението си да прекрати всички

...
Белгийската авиокомпания Air Belgium обяви решението си да прекрати всички
Коментари Харесай

Европейска авиокомпания прекрати всички полети: Какви права имат пътниците?

Белгийската самолетна компания Air Belgium разгласи решението си да приключи всички пътнически полети от 3 октомври 2023 година Докато се пробват да преодолеят последствията от това ненадейно решение, пасажерите и туристическите компании са в потрес, защото Air Belgium не съумява да възвърне предплатените суми на никой обиден от решението.

" За следващ път самолетна компания стопира процеса на възобновяване на суми, като в това време от туристическите организации се изисква да преведат спомагателни суми за бъдещи полети, които към този момент са анулирани ", се показва мнението на Европейската асоциация на туроператорите и туристическите сътрудници (ЕСТАА).

Air Belgium е почнала процедура за правосъдна метаморфоза - юридически механизъм, предопределен за заледяване на дълга и договаряне на изискванията за погасяване в границите на пет години. Белгийски медийни източници допускат, че в случай че този проект получи утвърждение от правосъдните органи, пасажерите ще би трябвало да чакат до една година за възобновяване на средствата. Според туристическия отрасъл това е очевидно неуважение на правата на пасажерите и е в несъгласие с Конвенцията на Европейски Съюз за правата на авиопътниците (EU Air Passenger Rights Regulation Reg. 261/2004), която постановява, че пътуващите имат право на възобновяване на разноските в границите на седем дни след анулацията на полета.
 Пътуване без полет: Най-добрите нови европейски влакови направления и цените им
Пътуване без полет: Най-добрите нови европейски влакови направления и цените им

Бюджетни нощни влакове до трасета за междуградски направления

" Неуспехите и последващото преустановяване на активността на самолетните компании съставляват сериозен проблем, който оставя потребителите си уязвими и финансово затруднени. От 2017 година насам са регистрирани повече от 140 сходни случая ", разяснява президентът на ECTAA Франк Оостдам. По думите му пасажерите, които са закупили туристически пакети, са доста по-добре предпазени, само че това основава спомагателна тежест за туроператорите, които нормално са дребни и междинни предприятия. Туроператорите са задължени да обезпечат различни билети за своите клиенти, които постоянно костват толкоз по-скъпо, колкото по-близка е датата на пътуването. В същото време самолетните компании не им връщат сумите, заплатени за в началото анулираните полети.

" Това нарушение на конкуренцията в туристическата промишленост има далечни последствия и е в ущърб на потребителите. Наложително е тези неотложни въпроси да бъдат прегледани незабавно по време на идното преразглеждане на Директивата за пакетните туристически пътувания и в границите на законодателството за правата на пасажерите. Европейската комисия би трябвало да предприеме бързи и решителни дейности за отбрана на правата и ползите на пасажерите и туристическите компании, обслужващи своите клиенти ", показва президентът на ЕСТАА.

До момента без значение, че дадена самолетна компания афишира финансови усложнения и анулира полетите си, IATA задължава организациите да платят всички билети, които са били издадени в това време.

Председателят на Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) Димитрина Горанова напомня, че организациите заплащат обща сума към IATA за всички издадени билети, без значение от самолетната компания. Ако организацията не изплати цялостния размер на тази сума в избран период, IATA стопира правата на организацията да издава нови билети.
 Латвийската airBaltic стартира директни полети от летище София до Рига през май 2024-а
За първи път ще има директни полети сред София и Рига: Колко ще костват билетите?

Това е първата дестинация, която летище София прибавя за идната година.

Нещо повече, съгласно разпоредбите на работата на IATA даже при анулирани полети на самолетната компания и при спрени функционалности на системите организациите да заявят рефънд по тези полети, организациите са длъжни да заплатят сумите по анулираните билети.

Подобна бе обстановката при започване на пандемията, когато всички самолетни компании стопираха функционалностите на системите за заявяване на рефънд и в продължение на няколко месеца не възстановяваха никакви пари, а организациите трябваше да се оправят кой както може с пострадалите клиенти. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР