Белгия поема днес за 13-и път председателството на Съвета на

...
Белгия поема днес за 13-и път председателството на Съвета на
Коментари Харесай

Помощта за Украйна - приоритет №1 на белгийското председателство

Белгия поема през днешния ден за 13-и път председателството на Съвета на Европейски Съюз. Като водеща задача в идващите шест месеца белгийското председателство си слага продължаването на помощта за Украйна.

Първостепенна задача ще бъде обезпечаването на устойчива политическа, икономическа, военна, филантропична и правна помощ за украинската страна, сочи програмата на председателството. Допълва се, че през днешния ден Европейски Съюз е изправен пред няколко едновременни провокации, измежду които са войната на Русия в Украйна, енергийната рецесия, дезинформацията, измененията в природата и възобновеният спор в Близкия изток.

Белгия ще се стреми към прогрес в постигането на задачите за запазване на природата и за възстановяване на икономическата среда. Внимание ще бъде ориентирано и към младите европейци, които тази година за пръв път ще гласоподават за евродепутати, предава Българска телеграфна агенция.

Програмата планува през май да бъде маркирана 20-годишнината от най-голямото разширение на Европейски Съюз, когато се причислиха 10 страни от Централна Европа. Председателството показва подготвеност да продължи работата по окончателното приемане на измененията в европейското законодателство за миграцията и по укрепването на Шенгенското пространство.

За финален път Белгия управлява Съвета на Европейски Съюз през 2010 година. Бюджетът на тазгодишното председателство неотдавна бе избран на 100 милиона евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР