Белгия обяви намерението си да построи остров с площ около

...
Белгия обяви намерението си да построи остров с площ около
Коментари Харесай

Белгия ще прави морски остров за вятърна енергия

Белгия разгласи желанието си да построи остров с повърхност към 5,5 хектара в своите териториални води в Северно море до 2026 година, което би трябвало да утрои производството на вятърна сила и да разреши на страната да се откаже от потреблението на нуклеарни електроцентрали. Планът беше разгласен в петък на конференция в Брюксел от белгийския енергиен министър от Партията на зелените Тине Вандерстратен, предава.

" Създаването на остров за вятърни турбини до 2026 година ще разреши да се утрои производството на вятърна сила в Белгия и да я достави на всяко белгийско семейство ", сподели министърът.

Според плана, показан от белгийското държавно управление, островът би трябвало да бъде издигнат на шелфа на Северно море на към 40 км от брега. В допълнение към вятърните турбини, в него ще се обитават слънчеви панели, както и потенциали за предпазване на сила, системи за ръководство на вятърни мрежи и трансформатори за предаване на сила към континента. Предполага се, че островът ще стане център на огромен парк от вятърни турбини, който ще бъде подложен в морето на няколко километра към него.

Общият потенциал на този парк от вятърни турбини при стартирането на плана би трябвало да бъде към 2,3 гигавата, което е почти равно на мощността на една от двете атомни електроцентрали, работещи в Белгия. 

Бюджетът на този план е към 500 млн. евро. Белгия има намерение да получи по-голямата част от тези пари от фондовете на Европейски Съюз, защото този екологичен план ще бъде включен в белгийския сегмент на програмата на Европейски Съюз от последващо потомство, ориентирана към възобновяване на стопанските системи на страните от Европейски Съюз след пандемията и финансиране на зелените планове в европейските страни.

Белгия има проект за последователно унищожаване на нуклеарната сила до 2025 година, която в този момент доставя до половината от енергийното ползване на кралството. Брюксел има намерение да размени две от своите атомни електроцентрали с различна сила. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР