Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие

...
Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие
Коментари Харесай

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Б елгия и Чехия приканиха за нови европейски наказания като противопоставяне на съветската интервенция в идните през юни избори за Европейски парламент, съобщи Ройтерс, като разясни, че това двете страни са създали в отворено писмо до водачите на Европейски Съюз.

(*Видеото е архивно)

Писмото с дата 16 април е подписано от министър-председателите на двете страни - Александер де Кро на Белгия и Петър Фиала на Чехия, и е адресирано до ръководителите на Европейската комисия (Урсула фон дер Лайен), на Европейския парламент (Роберта Мецола) и на Европейския съвет (Шарл Мишел).

Двамата водачи декларират, че към този момент са налице образци за проруска дезинформация и интервенция в някои страни от Европейски Съюз. Белгийските служби за сигурност са засекли мрежа на въздействие в Белгия, която включва парични преводи, направени и в Чехия.

Мрежата има за цел да скрепи съдействието сред проруските политици в европарламента и да способства за избора на повече техни съидейници.

Мисията е да се обезпечат " хора на настоящи позиции в Европейския парламент ", отбелязва Ройтерс.

Наред с други страни от Европейски Съюз Белгия е почнала престъпно следствие по случая, до момента в който Чехия е наложила наказания на физически лица.

" Сега е точният миг да въведем нов ограничаващ режим, с който да противодейства на злонамерените съветски дейности ", се споделя в отвореното писмо на Де Кро и Фиала.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР