Белгия е сключила споразумение с френската енергийна компания Engie“ за

...
Белгия е сключила споразумение с френската енергийна компания Engie“ за
Коментари Харесай

Белгия удължава експлоатацията на свои ядрени реактори

Белгия е сключила съглашение с френската енергийна компания „ Engie “ за удължение на живота на два нуклеарни реактора с едно десетилетие, съобщи Агенция Франс Прес. През март Брюксел разгласи, че отсрочва с 10 години от дълго време плануваното си излизане от нуклеарната енергетика през 2025 година, защото войната на Русия в Украйна докара до внезапно повишаване на цените на електрическата енергия.

Споразумението с „ Engie “ е в следствие от месеци на яростни договаряния с белгийските управляващи по основни въпроси, като да вземем за пример по какъв начин да бъде основано взаимното дружество, което да ръководи реакторите, и по какъв начин да бъдат лимитирани разноските за неутрализиране на нуклеарните боклуци. „ Engie “ съобщи, че “принципното съглашение съставлява значима стъпка и проправя пътя за подписване на цялостни съглашения през идващите месеци ”.

“То също по този начин планува неотложно започване на екологични и механически изследвания преди приемането на разрешенията, свързани с това разширение ”, споделиха от компанията.

Белгийският министър-председател Александър Де Кро съобщи на конференция, че това значи, че “работата по удължаването на двата най-нови реактора може да стартира още на следващия ден ”. Разположена сред нуклеарната Франция и подвластната от газта и въглищата Германия, Белгия разчита на остаряващите седем нуклеарни реактора за към половината от потребностите си от електрическа енергия. Те са експлоатирани от „ Engie “

От 2003 година насам в белгийското законодателство е залегнало обещанието за последователно прекратяване на потреблението на нуклеарната сила и решението за отсрочване на мораториума срещна острата опозиция на партията на Зелените. Белгийските Зелени бяха сложили изискване за излизане от нуклеарната енергетика през 2025 година, с цел да се причислят към седемпартийната коалиция. Тя беше трудно съединена през 2020 година, повече от година след неубедителни избори.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари и внезапното повишаване на цените на силата, партията се съгласи да прегледа различен сюжет. Въпреки това страната се придържа към проекта за затваряне на два по-стари реактора.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР