Белгия е нарушила европейското законодателство като не е направила оценка

...
Белгия е нарушила европейското законодателство като не е направила оценка
Коментари Харесай

Белгия удължила живота на два реактора в нарушение, постанови Съдът на ЕС

Белгия е нарушила европейското законодателство като не е направила оценка за влияние върху околната среда, преди да удължи живота на два от нуклеарните блокове на АЕЦ " Дул ". Това постанови Съдът на Европейския съюз в понеделник, представен от ДПА.

Според висшата пълномощия на Европейски Съюз обаче това не значи безусловно, че реакторите би трябвало да бъдат изключени.

Енергоблоковете могат краткотрайно да продължат работа, доколкото " има действителна и сериозна заплаха от спиране в електроподаването ", съобщи съдът.

Решението се отнася за първи два блока на нуклеарната централа " Дул ", която има четири реактора. През 2003 година Белгия реши последователно да се откаже напълно от атомната енергетика, само че през 2015 година направи изключение, с цел да продължи работата на тези два реактора до 2025 година. Те са въведени в комерсиална употреба през 1975 година

Екоорганизации оспориха решението на съображение, че решението е взето, без да се направи оценката за влияние върху околната среда, която се изисква от европейското законодателство. Белгийския парламентарен съд препрати делото на европейските съдилища.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР