Бележка на редактора: Това е актуализирана версия на история, публикувана

...
Бележка на редактора: Това е актуализирана версия на история, публикувана
Коментари Харесай

Powerball преди имаше лимит за джакпот. След това избухна

Бележка на редактора: Това е обновена версия на история, оповестена преди този момент на 8 ноември 2022 г.

Последният джакпот Powerball скочи до 1,73 милиарда $, като премията стана втората по величина в историята на лотарията.

Но през 1987 година, когато беше показана Lotto America, предшественикът на Powerball, уредниците не разрешиха джакпотите на стойност над 80 милиона $.

„ Имаше терзания какво можеш да направиш с тези пари – като да вземем за пример да си купиш дребна страна или нещо сходно “, сподели тогава Ед Станек, шеф на Lotto America.

Лудостта по лотарията взе обсег през 80-те години на предишния век, когато от ден на ден щати вкараха лотарии за събиране на доходи за обучение и обществени стратегии, само че джакпотите на някои по-малки щати не съумяха да се оправят с по-населените щати.

Орегон, да вземем за пример, губеше играчи от Вашингтон и Калифорния, които предлагаха джакпоти до 20 милиона $.

Билетите за Powerball и Mega Millions се продават в Foremost Liquor Store в неделя, 1 октомври 2023 година, в Южна Пасадена, Калифорния. Лото билети за Powerball и Mega Millions се продават в Foremost Liquor Store в неделя, 1 октомври 2023 година, в Южна Пасадена, Калифорния. Франсин Ор/Лос Анджелис Таймс/Гети изображения

Така чиновници в Роуд Айлънд, Орегон, Мисури, Айова, Канзас, Западна Вирджиния и Вашингтон се сплотиха, с цел да основат Lotto America като метод за сливане на пари и предложение на по-големи награди. Те също по този начин се надяваха, че по-големите потове ще привлекат играчи за първи път.

„ Нашата мотивация е да предложим на жителите на Орегон късмет да играят в игри, които биха могли да играят в някой от огромните щати “, сподели тогавашният шеф на лотарията на Орегон Джеймс Дейви.

Междущатската лотария е моделирана след тези в Канада и Американските Вирджински острови.

Длъжностните лица се надяваха, че Lotto America ще предложи междинни седмични джакпоти от 3 до 5 милиона $, с опция за по-високи награди след година или две. Разходите за осъществяване на тиражите и облагите от продажбата на билети бяха разпределени сред юрисдикциите съразмерно на продажбите на билети за всеки щат или област.

„ Това е напълно нова игра с топка “, сподели тогава представителят на Lotto America Джак Ратиган.

Да станеш Powerball

Първоначално Lotto America предложи на играчите късмет да изберат седем цифри от поле от 40 за най-малък залог от $1.

Играчите, чиито цифри съответстват с определените в седмично изтегляне, ще завоюват джакпот, избран от общия брой продадени билети.

Шансовете за продобиване на огромната премия са били към 1 към 19 милиона, спрямо възможностите от към 1 към 8 милиона в множеството държавни лотарийни игри, споделиха чиновници.

Фермер от Айова, който е банкрутирал, е първият победител в Lotto America през 1988 година Той сподели, че ще употребява премията от 3 милиона $, с цел да избави фермата на фамилията си.

Година по-късно Lotto America мина към избиране на шест цифри от поле от 54. През същата година оферираше джакпот от 20 милиона $, а през 1991 година потът доближи 50 милиона $.

До 1992 година Lotto America се разрасна до петнадесет щата.

Играта беше преименувана като Powerball в опит да даде на играчите по-добър късмет да завоюват по-малки награди.

„ Това, което чуваме, е, че хората харесват огромната премия, само че желаят по-добър късмет да завоюват по-малки награди “, сподели шефът на Oregon Lottery Джеймс Дейви.

Powerball скоро предложи джакпот от 100 милиона $.

 Готовност за пенсиониране на GenX RESTRICTED Westend61/Гети изображения

През 90-те години обаче играчите започнаха да изпитват „ отмалялост от джакпота “ и Powerball изискваше все по-големи и по-големи награди, с цел да поддържа интереса, сподели Джонатан Д. Коен, създател на „ За $ и фантазия: Държавни лотарии в модерна Америка “. Междувременно мигновените скреч игри набъбнаха в известност и се трансфораха в съществена форма на игра на лотария.

През 2010 година, в опит да завоюват повече играчи и да усилят размера на джакпотите, Powerball и Mega Millions, двете най-големи мултищатски лотарии, се съгласиха да разрешат на търговците на дребно да продават кръстосано и двете игри за първи път.

Година по-късно цената на билет Powerball се усили от $1 на $2, а първичните джакпоти се удвоиха. Играта към този момент е налична в 45 щата, Вашингтон, Пуерто Рико и Американските Вирджински острови.

Тези промени доведоха до увеличение на джакпотите на Powerball. Петте най-големи Powerball джакпота са пристигнали през последните шест години. Шансовете за продобиване на огромната премия в този момент са 1 към 292 милиона.

Лотариите са регресивни, което значи, че групите с по-ниски приходи харчат повече от бюджетите си за лотарийни игри, в сравнение с групите с по-високи приходи.

Powerball нормално е минимум регресивната лотарийна игра, сподели Коен, тъй като по-богатите хора са склонни да купуват билети, когато джакпотите скочат.

Но през по-голямата част от годината „ има постепенно изгаряне на непропорционално по-бедни хора, които влагат пари в по-малки награди “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР