Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните
Коментари Харесай

„Тайната стая“, декорирана от Микеланджело, ще бъде отворена за обществеността в Италия

Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните дестинации и по-малко известни райони в Италия, с цел да планирате най-хубавото си пътешестване. Освен това ще ви заредим с въодушевление, преди да тръгнете, с оферти за филми, описи за четене и предписания от Стенли Тучи.

Той е прочут с колосалните си произведения, като статуята на Давид, стенописите от пода до тавана на Сикстинската шапка и купола на Свети Петър, който господства над силуета на Рим.

Но не толкоз бомбастичната творба на Микеланджело Буонароти е изложена на публиката за първи път в „ тайната стая “ на художника във Флоренция.

Малкото пространство се намира под параклисите на Медичите във Флоренция, където Микеланджело е изваял комплицирани гробници за членове на семейство Медичи зад църквата Сан Лоренцо в Sagrestia Nuova или Новата сакристия.

През 1975 година, по време на работа за основаване на нов излаз за мястото, реставратор, който прави опити за разчистване, открива голям брой рисунки на човешки фигури под два пласта мазилка в кулоар под сакристията, който е бил употребен за предпазване на въглища.

Тясното пространство е дълго 33 фута, необятно 10 и високо осем фута.

Фигурите – скицирани с въглен и сангина (тебешир или пастел с цвят на ръжда), постоянно една върху друга и с разнообразни размери – са приписани на Микеланджело от Паоло Дал Погето, някогашен шеф на параклисите на Медичите.

Смята се, че фигурите са нарисувани от маестрото. Смята се, че фигурите са нарисувани от маестрото. Франческо Фантани/С общителното подпомагане на Musei del Bargello

Смята се, че художникът се е скрил в клаустрофобичното пространство за няколко седмици през 1530 година, когато папа Климент VII – член на семейство Медичи, който неотдавна се е завърнал на власт във Флоренция, откакто е бил изпъден от републиканско държавно управление, за което Микеланджело е работил – заповядал гибелта му. Смъртната присъда е анулирана след два месеца и Микеланджело се връща на работа във Флоренция, преди да се реалокира в Рим четири години по-късно.

Смята се, че рисунките са скици за бъдещи творби, в това число краката на една от статуите в Новата сакристия.

„ Това място дава на днешните гости неповторимото преживяване да могат да влязат в директен контакт освен с креативния развой на маестрото, само че и с възприемането на образуването на неговия мит като възвишен художник “, сподели Франческа де Лука, куратор на Музея на параклисите на Медичите, в изказване. Паола Д’Агостино, шеф на музеите Барджело, част от които са параклисите, сподели, че реставрацията е „ отнемаща време, непрекъсната и старателна работа “.

Смята се, че Микеланджело се е скрил в космоса за два месеца през 1530 г. Смята се, че Микеланджело се е скрил в космоса за два месеца през 1530 година Франческо Фантани/С общителното подпомагане на Musei del Bargello

Пространството в никакъв случай до момента не е било отворено постоянно за обществеността, само че ще бъде отворено за визити на 15 ноември за мощно стеснен брой, с цел да се запазят рисунките. Максимум 100 души ще могат да посещават на седмица, в групи от по четирима, като 15-минутни визити ще се правят всеки ден без вторник и неделя. Местоположението, надолу по тясно стълбище, значи, че не е налично за гости с увреждания или деца под 10 години.

Билетите ще костват 20 евро, или 21,30 $, макар че посетителите би трябвало да платят и за вход на уеб страницата (10 евро) плюс такса за резервация от 3 евро. Резервациите са отворени до 30 март, защото отварянето е пробно.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР