Бележка на Гласове: Над 3,3 млрд. лева ще струва завършването

...
Бележка на Гласове: Над 3,3 млрд. лева ще струва завършването
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Промяната ще даде 600 млн. допълнително за Хемус, която обяви за кражбата на века. Или как Кирил и Асен развиха корупционните практики на ГЕРБ

Бележка на " Гласове ": Над 3,3 милиарда лв. ще коства завършването на автомагистрала “Хемус ”, като планът ще се оскъпи с спомагателни 600 млн. лева поради повишаване на строителните материали и инфлацията, съобщи районният министър Андрей Цаков. Той заяви, че се приготвя разпореждане на Министерски съвет, с което да се узаконят ин хаус договорите сред действителните реализатори на построяването на автомагистралата от София до Варна и държавната компания “Автомагистрали ” ЕАД, на която е предоставено строителството от страна на пътната организация. 

По този мотив публикуваме коментар на някогашния районен министър Гроздан Караджов (ИТН) в държавното управление на Кирил Петков и част от негово изявление в Народното събрание. Караджов беше нападнат от " Промяната ",  които го упрекваха в корупционни намерения без нито едно доказателство и даже съществено звучащи причини, а от днешните им действия става ясно, че просто са желали да овладеят ресора, с цел да развият корупционните практики в пътното строителвство и нагласените поръчки.

Автор: Гроздан Караджов, Facebook

Пари ми дай! И повече не ме търси!

Докато бях министър, се чудех за какво " Продължаваме промяната " (ПП) по този начин гневно се опълчва на смяната на порочните корупционни практики, наследени в районното развиване. Първо смятах, че става дума за неумелост. После - за несръчност. Накрая - за елементарна завист. Обаче, в този момент, откакто Политическа партия още веднъж пристигнаха на власт, стана явно, че корупционните практики не се трансформират, с цел да се овладеят и мултиплицират. И задачата в никакъв случай не е била да се реализира действителна конкуренция, която да изхвърли компрометираните компании, а да се пренасочат корупционните паричните потоци към „ Продължаваме промяната “.

Ето единствено няколко красноречиви образеца:

Конкуренция? Каква конкуренция?

Един от най-големите проблеми за пътното строителство е неналичието на конкуренция – в множеството поръчки вземат участие едни и същи компании овъртяни в консорциуми и се подават малцина предложения за всяка обособена позиция. Затова и печелившите са авансово известни, а цените - мощно повишени. Политическа партия месеци наред громеше огромните пътни строители като " касички на ГЕРБ ".

За да се отпуши и разшири конкуренцията в този бранш, назначеният от мен екип в АПИ промени радикално изискванията за кандидатстване по договорите за настоящ ремонт и поддържка. Съвсем разумно, сложихме по-ниски условия за опит в сходна активност и нямаше условия за финансов оборот. Така и най-малките компании към този момент можеха да аплайват за ремонт и поддръжка на пътната мрежа в директна конкуренция на огромните, без да се постанова да им бъдат подизпълнители. Резултатът от оповестените от нас поръчки е индикативен – в случай че преди за всеки от районите аплайваха по един-два консорциума, при нашите състезания предложения подадоха десетки нови компании.

Случайно или не, служебният министър Иван Шишков анулира тези процедури и пусна нови, отново по остарелия обичай. Те обаче също не бяха завършени.

Дойде новият министър и новото управление на АПИ, излъчени от Политическа партия, анулираха процедурите на служебния кабинет с претекста, че са незаконосъобразни и криели корупционни благоприятни условия. И дадоха обещание новите условия за оценка да са единствено по най-ниска цена.

Да, но не, както споделяше един прочут коментатор. Когато новите поръчки за ремонт и поддръжка на пътищата бяха оповестени, стана ясно, че задачата е била тъкмо противоположната – задушаване на конкуренцията и отваряне на нови корупционни малки врати!

В тях бяха върнати старите, оптимално усложнени условия, които единствено няколко компании могат да покрият. Така да вземем за пример от претендентите да са изпълнили 400 (четиристотин) км. идентични или сходни действия по зимно поддържане на автомагистрала или пътища за последните 3 години, и 400 (четиристотин) км. настоящ ремонт или поддръжка за последните пет години. В изискванията на моя екип в АПИ условието бе за 150 км. автомагистрала, пътища и даже улици или булеварди.

Новата власт на Политическа партия на процедура отново прогони дребните компании и ги обрече да са подизпълнители на тези, които и до момента бяха абонирани за парите за пътища.

В новите поръчки е въведено условие и за най-малък, и то профилиран, оборот – от идентични или сходни действия. В нашите условия такова условие нямаше! Колко са компаниите, които могат да потвърдят 70 млн. лв. оборот за ремонт или строителство на автомагистрали, да вземем за пример? Това даже по времето на ГЕРБ го нямаше!

Ясно е кой може да покрие тези критерии - компаниите, които постоянно са успявали да бъдат до властта. Малките участници още веднъж са навън и би трябвало да разчитат вероятно да се вредят като подизпълнители на любимците, този път на Политическа партия.

Сметки на око

Странностите обаче не свършват дотук. Пълна загадката е по какъв начин са избрани прогнозните стойности на поръчките за настоящ ремонт и поддържка, в случай, че в тях липсват планирани количества. Някой в АПИ очевидно е учил математика, друга от тази, която се преподава в учебно заведение. Всеки безпристрастен наблюдаващ ще си зададе въпроса: Как без количества ще се обмислен цените за всяка една от 272-те действия в поръчката за настоящ ремонт и поддръжка? Обективно - няма по какъв начин! Затова и районното министерство е развихрило фантазията си - измислена е скица за оценка с теглови коефициенти, които са нереални и не дават отговор на размерите работа, които след това ще се разпореждат. Т.е. в този момент се подават цени „ за хубост “, едвам се образува най-ниска сборна цена, а след това може да се окаже, че се разпореждат единствено действия, за които цените на спечелилия са най-високите. Чудесна корупционна скица, за която до момента никой не се беше сетил.

Още по-фрапантна е и идната „ хватка “ в методиката за оценка. Има цяла група действия, за които каквито и цени да предложат претендентите, те не се отразяват на общата цена, по която сякаш почтено ще бъдат класирани претендентите. Обаче тези цени, без значение какъв брой високи са, ще са наложителни за АПИ при възлагане на дейностите от въпросната група. И колкото повече възлагания се вършат по високите цени, толкоз повече облаги ще има за изпълнителя. А това отваря голям корупционен портал за изнудване и прибиране на рушвети.

Но и това не е всичко! Още един въпрос виси с голяма мощ: Защо са прекъснати всички процедури за настоящ ремонт и поддръжка без една – тази за територията на област Велико Търново. Поръчката е безусловно идентична на прекратените – същите условия и същата методика! По нея обаче определеният реализатор “магически ” оцелява и с него следва подписване на контракт! Как е допустимо това? Отговорът се натрапва самичък.

Подобен проблем има и при процедурите за главен ремонт. Те са оповестени при безусловно същите условия, както и тези за настоящ ремонт и поддържка. Условия, които съгласно министъра от Политическа партия са незаконосъобразни и корупционни. Защо обаче едните поръчки са прекъснати, а другите са „ помилвани “? Как по този начин всички поръчки за настоящ ремонт (без една) са незаконосъобразни и с неприятна методика за оценка, а поръчките за главните поправки, където методиката и изискванията са 100% идентични, си не престават без проблем? И тук става дума не за една-две, а за 58 такива публични поръчки за съществени поправки на стойност стотици милиони. Дали пък това не е следващ опит Политическа партия да наместят в схеми за пътни градежи фирми-фаворити на властта? Да се преразпредели пазарът субективно, а не посредством действителна конкуренция.

Хаос в хаоса

Докато пробутва схемите на смяната зад една сякаш антикорупционна фасада, министърът в действителност залага бомба със закъснител.

Старите процедури за ремонт и поддръжка на пътища бяха анулирани с измислени учредения, което няма по какъв начин да не бъде регистрирано от Комисия за защита на конкуренцията и съда. И това не е просто догадка, а действителност, тъй като решенията за анулация на старите публични поръчки към този момент са всеобщо обжалвани от компаниите участнички.

Новите процедури също са оповестени в нарушаване на закона, тъй като са с еднакъв предмет на прекратените, само че към момента обжалвани процедури. В Закона за публичните поръчки категорично е записано, че когато в началото оповестената процедура е прекъсната, възложителят може да открие нова процедура за възлагане на социална поръчка със същия предмет единствено в случай че решението за преустановяване е влезнало в действие. Съвсем разумно – решенията за оповестяване на новите процедури за ТРП ще бъдат обжалвани на това съображение.

И се връщаме в пагубната обстановка, която заварих като министър преди година и половина – анулирани остарели процедури и липса на пълноценни контракти за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Вместо да извличат поучения от минали неточности, ръководещите от Политическа партия безхаберно ги повтарят. Пак ли ще търсим изключителни и незабавни разновидности, с цел да се избавим от рецесията, в която Политическа партия ни хвърлят? И какъв брой още жертви по пътищата би трябвало да има, с цел да проумеят ръководещите, че ремонтът и поддръжката на пътната мрежа би трябвало да се правят качествено и бързо? От компании, които желаят да работят, а не да изнасят парите за пътища в сакове и чували?

Закон? Какъв закон?

Не можем да подминем и противозаконните инхаус процедури. Онези, дето финансовият министър сякаш не разрешава със закон. А районният му сътрудник освен не ги приключва, а ще ги " санира " с акт на Министерски съвет, като дори им актуализира цените с 30% от горната страна. Междувременно, единствено за два месеца същият министър заплати 100 милиона по същите инхаус контракти, без да дочака обещаното решение на Министерски съвет. Нали сякаш бе основана работна група, която да реши по какъв начин да се работи законосъобразно? Кога се събра и какво реши тя, та към този момент се заплаща? Или първо се превеждат парите, тъй като чекмеджетата на Политическа партия са празни, а пък след това ще се мисли по какъв начин това да се „ санира “? И най-после - пито-платено. Какъв надзор, какъв одит?

Предвид на всичко това, в най-хубавия случай става дума за двуличие на следващата партия, която едно дава обещание, а друго прави. Много по-вероятно е обаче да приказваме за напълно целенасочени дейности в поддръжка на частен интерес. А министърът очевидно се усеща напълно добре в Авгиевите обори, които няма никакво желание да разчиства.

-----------------

Част от изявление на Гроздан Караджов в Народното събрание на 12 юли:

Преди 2 години Политическа партия оповестиха война на инхаус договорите, тъй като били „ грабежа на века “. Днес считат да ги довършат стремително и без никакви промени.

Преди 2 години Политическа партия се възмущаваха, че цените по тези контракти били неведнъж повишени. Днес считат дори да ги индексират, тъй като са ниски. Какво от това, че рекордните задатъци от 1,3 милиарда лв. държавни пари бяха раздадени сякаш, с цел да се подсигуряват цените на материалите от възможна инфлация?!

Преди 2 години Политическа партия дефинираха градежа на автомагистрала “Хемус ” за закононарушението на века. И поради това финансовият министър Асен Василев не отдели нито лев за нея в бюджет 2022. Днес тя към този момент е приоритет и ще се строи с ускорени темпове. От същите осем компании, които бяха оповестени за “бебетата на Караджов ”. Явно бебетата са били осиновени от Политическа партия, която може да е хем майка, хем мащеха. Според келепира. И неслучайно и тези цени на „ бебетата “ ще бъдат индексирани.

Преди 1 година Политическа партия написаха „ закон за откраднатата автомагистрала “, тъй като договорите, по които “Хемус ” се строи, са противозаконни. А, през днешния ден считат да изпълнят същите противозаконни контракти, като просто ги “санират ” с акт на Министерски съвет. Каквото и да значи това.

Преди 18 месеца Политическа партия желаеха всеки контракт и заплащане за пътно строителство да минава през Народното събрание. През две парламентарни комисиии и през зала. Днес въобще не считат да занимават депутатите с това, тъй като не било тяхна работа.

Мога да продължа с маркетинговия микс на това некадърно малцинство.

- Кирил Петков: „ Ако спрем корупцията, ще можем да строим по една Автомагистрала Хемус на година.

- Асен Василев отива още по-далеч: „ Без шкафчета и кюлчета можем да строим по 2 автомагистрали Хемус на година, 5 нови моста на Дунав и 3 тунела под Стара планина “.

- Да сте чували скоро нещо за корупционния канал за отровни храни в капитан Андреево? А за хартиената коалиция? За „ добринките “, поради които продължавали и злоупотребите с европейски средства в ремонта на лечебни заведения, учебни заведения, пътища.

Всичко това не може да бъде целесъобразно с неумелост. Става дума или за несръчност, или за корупция. А, най-вероятно и за двете! Което и да е, “грабежът на века ” очевидно ще продължи. А жителите ще продължат да заплащат сметката на корумпирани политици до момента в който рискуват живота и здравето си по кошмарни пътища, резултат от тяхната спекулация.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР