Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че ще напусне поста,

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че ще напусне поста, ...

Лукашенко: Ще се оттегля, когато бъде приета нова конституция на Беларус.


Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че ще напусне поста, когато бъде приета нова конституция, предаде Ройтерс, като се позова на агенция БелТА.

"Няма да работя като президент при новата конституция", каза Лукашенко, без да уточни кога може да стане това, но подчерта необходимостта от изменения на конституцията и промяна на президентските правомощия.

По думите му опозицията е против конституционни промени за намаляване на президентските правомощия, защото се надява, като вземе властта, да получи "силен президент", посочва ТАСС, цитирана от БТА.

"Никаква конституция не им е нужна, никакви конституционни промени не са им нужни. Ако приемем нова конституция, в нея ще има деконцентрация на властта. А на тях им е нужен президент със сегашната власт", каза той на среща с персонала на болница в Минск.

Според БелТА Лукашенко също така е заявил, че по информация, предоставена му от специалните служби, "Координационният съвет (на опозицията) при контактите си със Запада се е застъпвал за военно решение на ситуацията в страната".

Източник: novini.bg