Беларуският президент Александър Лукашенко призова за конституционни промени, които ще

...
Беларуският президент Александър Лукашенко призова за конституционни промени, които ще
Коментари Харесай

Лукашенко: Трябва промяна в конституцията, за да се попречи на опозиционното движение

Беларуският президент Александър Лукашенко прикани за конституционни промени , които ще попречат на опозиционното придвижване, което се надигна против него при всеобщи улични митинги предходната година, да вземе властта, заяви държавната осведомителна организация Белта.

Лукашенко предложи конституционна промяна като средство за излизане от политическата рецесия, която последва оспорваното му избиране през август предходната година. Но съперниците му отхвърлиха сходна смяна като измама за задържането на политическия деец на поста му.

Подкрепян от Русия, Лукашенко извърши репресии, с цел да потуши митингите, при които десетки хиляди бяха арестувани. Неговото държавно управление жигосах стачкуващите като подкрепяни от чужбина нарушители, склонни да прибегнат към принуждение и да извършат протест.

" След последната година ние разбираме, че не може да се допусне те да ръководят. Понеже освен ние ще бъдем премахнати ", съобщи Лукашенко.

" Затова новата конституция би трябвало да вземе поради тези елементи ", съобщи той на среща с публични представители на властта.

Той не разясни какви характерни промени в конституцията са планувани, само че повтори, че за тях би трябвало да се организира референдум през февруари.
След срещата ръководителят на Конституционния съд Пьотър Миклашевич съобщи, че новата конституция планува преразпределяне на властовите пълномощия сред президента, държавното управление и Народното събрание.

Той сподели още, че новата конституция също планува да придаде юридически статут на Общобеларуското национално заседание, което Лукашенко започва тази година на фона на рецензии от страна опозицията.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР