Беларуският президент Александър Лукашенко, близък съюзник на Русия, предложи днес

...
Беларуският президент Александър Лукашенко, близък съюзник на Русия, предложи днес
Коментари Харесай

Лукашенко предложи на Болтън да се отвори нова глава в отношенията на Беларус и САЩ

Беларуският президент Александър Лукашенко, непосредствен съдружник на Русия, предложи през днешния ден да се отвори нова глава в връзките с Вашингтон, предадоха международните организации.

Лукашенко сподели това на среща със съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън, който е на посещаване в Беларус, откакто посети Молдова и Украйна.

"Постоянно предлагахме още от момента, в който връзките със Съединени американски щати се утежниха, да обърнем тази неприятна страница и да отворим нова глава ", съобщи Лукашенко при започване на срещата с Болтън.

Той му предложи да приказват искрено и другарски за двустранните връзки. "Това ще ни разреши да създадем база за бъдещите ни връзки ", добави Лукашенко.

"Историята напредва. Много време изтече от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и геополитическата обстановка се промени. Тя се трансформира и сега, в който приказваме ", съобщи Болтън. Той изрази вяра, че с беларуския президент ще намерят общ език.
Болтън сподели след срещата с Лукашенко, че Съединени американски щати и Беларус не са решили проблематичните въпроси, само че разискванията са значими, показва ТАСС.

"Трудностите в връзките сред Беларус и Съединени американски щати са въпросите за спазването на правата на индивида и неразпространението на нуклеарните оръжия. Това са тематики, които желаех да засегна на нашата среща, ние ги обсъдихме. Втората тематика е новата геополитическа действителност в района, с която би трябвало да се съобразяваме и да работим дружно. А с цел да работим дружно, е належащо на първо място да решим въпросите за правата на индивида и неразпространението на нуклеарните оръжия ", съобщи съветникът на Белия дом.

"Радвам се, че имахме такава опция да беседваме. Засега не сме решили тези проблематични въпроси, само че без тези диалози и разисквания тяхното решение е невероятно ", сподели той.

Болтън съобщи, че с Лукашенко не са обсъждали въпроса за връщането на посланиците.

"Не обсъждахме този въпрос. Необходимо е да забележим прогрес в избрани области, с цел да има прогрес по въпроса за възобновяване (на нивото) на дипломатическото посланичество ", сподели той.

Беларус отзова посланика си от Вашингтон през март 2008 година след въвеждането на американски наказания против беларуски компании. Малко по-късно американският дипломат напусна Минск. Оттогава дипломатическите задачи се оглавяват от шарже д'афер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР