Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че по време на метежа

...
Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че по време на метежа
Коментари Харесай

Лукашенко: Ние можем да очистим Пригожин!

Беларуският водач Александър Лукашенко съобщи, че по време на метежа на " Вагнер " предходната събота е трябвало да убеждава съветския президент Владимир Путин да не убива водача на метежниците Евгений Пригожин.

Държавните медии в Беларус предават думите на Лукашенко пред ръководители на беларуските служби:

" Казах на Путин: ние можем да очистим Пригожин без проблем. Ако не от първия, то от идващия опит. Но му рекох: не го прави! ".

" Предложих на Путин да не бърза. Казах му: дано поговорим с Пригожин, с командирите му. А Путин ми отговори: Безполезно е, Саша. Той даже не подвига телефона, не желае да беседва с никого. Тогава попитах къде е Пригожин. Отвърна ми: в Ростов. Добре, споделям, неприятният мир е по-добър от всякаква война. Не бързай, аз ще се опитам да се свържа с него ".

Вчера Лукашенко получи обществено признателност от Путин за ролята си за укротяване на метежа, откакто убеди Пригожин и хората му да се откажат от похода към Москва, и им предложи нови бази в страната си.

По-рано през днешния ден бе обявено, че Пригожин е дошъл в Беларус. Литва, Латвия и Полша реагираха с искане към съдружниците от НАТО да подсилят в допълнение военното наличие на източния фланг на Алианса.

В Париж външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис изиска помощ непосредствено от френското държавно управление:

" Франция може да бъде безценен сътрудник в усилването на противовъздушната защита на балтийските страни. Френската технология ни е добре известна като образцова и съгласно мен може да послужи като безапелационен детайл от нашата тактика на въздържане, тъй че никакъв " Вагнер ", никакви съветски военни да не си помислят въобще да пресичат границите в Прибалтика ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР