Беларуският лидер Александър Лукашенко не трябва да бъде признаван за

...
Беларуският лидер Александър Лукашенко не трябва да бъде признаван за
Коментари Харесай

Европарламентът няма да признава Лукашенко за президент след изтичане на мандата му

Беларуският водач Александър Лукашенко не би трябвало да бъде признаван за президент след приключване на мандата му на 5 ноември, се споделя в призната през днешния ден резолюция на Европейския парламент. В нея се приканва на Лукашенко да бъдат наложени стопански наказания, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

С огромно болшинство в поддръжка на продемократичните митинги в Беларус, евродепутатите гласоподаваха с 574 гласа " за ", при 37 " срещу " и 82 въздържали се за отменяне на формалните резултати от президентските избори на 9 август, за които Западът счита, че са били фалшифицирани.

" Европейски Съюз се нуждае от нов метод към Беларус, който включва преустановяване на всякакво съдействие с режима на Лукашенко ", сподели Петрас Аустревичус - литовски евродепутат центрист, който оглавява парламентарните старания за напън против най-висшите длъжностни лица в Беларус.

Междувременно беларуската опозиционерка Светлана Тихановска разгласи, че приготвя лист с имена на членове на силите на реда на беларуския режим, виновни за насилието и случайните арести. Списъкът се приготвя за вероятно правосъдно гонене против тях в бъдеще, съобщи Франс прес.

" Призовавам силите за сигурност да спрат насилието и да се причислят към беларуския народ. Ако не го извършите, няма да избегнете правосъден развой или заслужено наказване ", се споделя в изказване на Тихановска.

Опозиционерката твърди, че е спечелила президентските избори на 9 август и твърди, че президентът Александър Лукашенко е манипулирал вота, с цел да удължи ръководството си, което продължава към този момент 26 години. След изборите Тихановска избяга в Литва в разгара на невижданите антиправителствени митинги, които не престават и в този момент.

От Вилнюс Тихановска споделя през днешния ден, че работи върху своя черен лист с екип от правозащитници.

" Ние приготвяме лист с служители и членове на силите на реда, които са взели участие и не престават да взе участие в полицейските издевателства ", съобщи тя.

" Ще изпратим този лист на Украйна, Турция, Русия, страните членки на Европейски Съюз и на Съединени американски щати. Този лист ще бъде изработен публично притежание ", прецизира Тихановска.

Европейски Съюз работи върху наказания против лица, които счита за виновни за манипулирането на изборите в Беларус и за потушаването със мощ на митингите. Трите балтийски страни членки на Европейски Съюз - Литва, Латвия и Естония - към този момент оповестиха лист с лица, които считат за личност нон грата и в който попадат имената на Лукашенко и на още 29 висши служители от беларуската изборна комисия, от беларуските министерства и полиция, напомня Франс прес.

Макар гласуването в Европарламента да не е правно обвързващо, то има политическа тежест и може да се отрази върху вложенията на Европейски Съюз в Беларус и върху финансовата поддръжка посредством грантове.

След като мандатът на сегашния властнически водач Александър Лукашенко изтече на 5 ноември, Народното събрание няма повече да го признава за президент на страната, разгласи Европарламентът в изказване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР