Беларуските власти обявиха, че са забранили на европейската новинарска мрежа

...
Беларуските власти обявиха, че са забранили на европейската новинарска мрежа
Коментари Харесай

Беларус дръпна шалтера на Euronews

Беларуските управляващи оповестиха, че са забранили на европейската новинарска мрежа Euronews да излъчва, в ход, жигосан от критиците на властническия президент Александър Лукашенко като нов акт на цензура, съобщи " Франс прес ".

Министерството на информацията съобщи в изказване, че " е изключило Euronews " от лист на задгранични медии с право на лъчение в страната.

Министерството посочи, че каналът със седалище във френския град Лион щял да бъде сменен от съветски стратегии, отдадени на Втората международна война.

Говорител на ведомството посочи пред съветската държавна организация " Новости ", че лицензът за лъчение на Euronews не е възобновен, защото каналът нарушавал законодателството, като излъчва реклами на британски, вместо на съветски или беларуски.

Изтъкнатият белоруски деятел за правата на индивида Алес Бяляцки съобщи, че решението е част от опитите за отделяне на страната от самостоятелните медии.

" Беларус ще попадне в осведомителна обсада, това е, което е належащо на режима ", сподели ръководителят на групата за права на Виасна.

Беларуската журналистка и политически анализатор Хана Любакова съобщи в Twitter: " За благополучие проникването в интернет е доста огромно в страната, само че явно това е опит за ограничение на достъпа до информация ".

Беларус беше обзет от месеци невиждани антиправителствени демонстрации, избухнали след оспорвани президентски избори предишния август, когато Лукашенко претендира за шести мандат.

Беларуските сили за сигурност започнаха сурови репресии против митингите, задържайки стачкуващи и изтласквайки опозиционните водачи в заточение.

Последва акция за изстрелване на самостоятелни медии, като някои публицисти получиха затворнически периоди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР