Беларуски аквитист, който е в затвора, руската правозащитна организация Мемориал“

...
Беларуски аквитист, който е в затвора, руската правозащитна организация Мемориал“
Коментари Харесай

Нобел за мир: Беларусин, руска и украинска правозащитни организации са лауреатите

Беларуски аквитист, който е в пандиза, съветската правозащитна организация „ Мемориал “ и Украинският център за цивилен свободи бяха отличени с Нобелова премия за мир за 2022 година Норвежкият Нобелов комитет аргументира решението си с „ приноса на лауреатите за критикуването на властта и отбраната на главните права на жителите в техните страни “. Нобеловите награди за мир с парично изражение от 900 000 $ ще бъдат връчени в Осло на 10 декември.

Нобеловата премия за мир за тази година беше присъдена на беларуския правозащитник Алес Беляцки, съветската неправителствена организация " Мемориал " и украинския Център за цивилен свободи. Франс прес отбелязва, че премията има огромно алегорично значение в подтекста на продължаващата война в Украйна.

 
Лaуреатите на премията за мир съставляват гражданските общества в своите страни. В продължение на доста години те предизвикват правото да се подлага на критика властта и пазят главните права на жителите. Те поставиха изключителни старания да документират военни закононарушения, нарушавания на човешките права и корист с власт. Заедно те показват значимостта на гражданското общество за мира и демокрацията.
Берит Райс-Андерсен – ръководител на Норвежкия Нобелов комитет

Алес Беляцки е измежду създателите на групата за човешки права " Вясна " и сега е арестуван от беларуските управляващи. От юли предходната година той е в пандиза по обвинявания за укриване на налози. Правозащитници обаче настояват, че обвиняванията са политически стимулирани и го назовават „ пандизчия на съвестта “.

„ Мемориал “, съветската правозащитна група, която се появи като насърчителен знак по време на безредния преход на Русия към народна власт при започване на 90-те години, беше разпусната в края на предходната година. Описват я като “съвестта на Русия, неразрешена от Путин “.

" Мемориал ", дефинира оценката като самопризнание за правозащитната ѝ активност, както и за напъните на нейните съветски представители, които не престават да са подложени на " неописуеми офанзиви и репресии ".

Центърът за цивилен свободи на Украйна бе учреден през 2007 г по време на обезпокоен интервал в страната. Сега той е водещ в документирането на доказателства за хипотетични военни закононарушения, до момента в който съветската инвазия в Украйна продължава да се ожесточава.

Представителят на Центъра за цивилен свободи Володимир Яворски изрази изненада, че украинската правозащитна организация е измежду тазгодишните лауреати на Нобеловата премия за мир. Той сподели, че оценката е значимо за правозащитниците, защото " в продължение на доста години ние работехме в една страна, която беше невидима ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР