Беларуската армия планира да проведе от 17-и до 20 август

...
Беларуската армия планира да проведе от 17-и до 20 август
Коментари Харесай

Беларус стяга армията - тренира по границите с Полша и Литва

Беларуската войска възнамерява да организира от 17-и до 20 август учения покрай границите с Полша и Литва, съобщи Ройтерс.

Ройтерс се базира на осведомителната организация РИА Новости, която цитира изказване на беларуското министерство на защитата.

В изказването се споделя още, че в границите на ученията беларуската войска ще тренира подсилването на западната граница на Беларус.

Ученията ще се проведат на полигоните Гожски и Неман, покрай град Островец, Западен Беларус (на към 10 км от границата с Литва).

" Във въоръжените сили продължава осъществяването на плановите мероприятия на бойна подготовка. От 17 до 20 август в сходство с проекта за подготовка на въоръжените сили на военни полигони и в обособени сектори на местността ще бъдат извършени огромен брой тактически учения ", се споделя в изказването.

Полша, както и други страни от Европейски Съюз, упорстват в Беларус да се проведат нови президентски избори, защото считат изборите от 9 август за опорочени. На взаимна конференция с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо през вчерашния ден външният министър на Полша Яцек Чапутович прикани " беларуските управляващи да стартират да съблюдават главните човешки права и да стартират разговор с обществеността за намиране на формула за общо оцеляване по време на преходния интервал, може би до изборите ".

На собствен ред Помпейо прикани управниците на Беларус да стартират разговор с гражданското общество.

" Общата цел е да помогнем на беларуския народ да реализира своя суверенитет, своята независимост ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати. Той означи, че с тази цел Съединени американски щати разискват с Европейски Съюз ситуацията в Беларус.

Полша и Съединени американски щати подписаха ново съглашение за партньорство в защитата, съгласно което американският боен контингент в източноевропейската страна се усилва с 1000 души до общо 5500 военни.

В сряда Латвия, Литва и Полша предложиха проект за ходатайство, предусещащ основаването на " народен съвет " за споразумяване на актуалната политическа рецесия в Беларус. На това президентът Лукашенко, по време на заседание в центъра за стратегическо ръководство към беларуското министерство на защитата, отговори по този начин: " Слушайте, ние имаме обикновено държавно управление, основано по конституция. Не са ни нужни никакви задгранични държавни управления, никакви медиатори. " " Без да наскърбявам управлението на тези републики, желая да кажа: вие у вас си сложете нещата в ред. "

Същевременно Лукашенко заяви, че съветският президент Владимир Путин му е заречен помощ за запазване на сигурността на Беларус.

Преди два дни, на 14 август, беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, която се намира в Литва, моли за нови мирни митинги и прикани последователите си да подпишат онлайн петиция с искане за наново броене на гласовете на президентските избори от 9 август.

Във видео, качено в ЮТюб, Тихановска прикани също последователите си да изискат публично следствие на изказванията, че изборите са били опорочени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР