Беларус провежда днес парламентарни избори. За 110 места в долната

...
Беларус провежда днес парламентарни избори. За 110 места в долната
Коментари Харесай

Беларус провежда парламентарни избори

Беларус организира през днешния ден парламентарни избори.

За 110 места в долната камара на Народното събрание се борят над 500 претенденти. Участието на п овече от 200 други претенденти, доста от които са свързани с опозицията, бе блокирано, като за множеството за тяхсе твърди, че не са показали задоволително годни подписи.

Около една четвърт от гласоподавателите на нацията към този момент са пуснали бюлетините си на предварителното гласоподаване от 12 до 16 ноември.

Опозицията към този момент предизвести за злоупотреби. Урни са оставали неохранявани по време на предварителното гласоподаване и гласовете се броят, без наблюдаващи да участват в залите.

Лидия Ярмошина, ръководител на Централната изборна комисия, на 13 ноември отхвърли обвиняванията за нарушавания на предварително гласоподаване, като назова сходни известия " фиктивен скандал ".

Ярмошина също отхвърли твъденията, че на студентите се споделя да гласоподават или ще имат проблеми, в това число да бъдат изхвърлени от общежитията.

Лукашенко разгласи изборите на 5 август, почти една година преди приключването на мандата на сегашния парламент. Представителите ще се избират за период от четири години.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа ще има наблюдаващи, които да следят гласуването. ОССЕ ще разгласява своите предварителни изводи ден след гласуването - на 18 ноември.

При последните парламентарни избори в Беларус през 2016 година ОССЕ уточни забележителен брой процедурни нередности и липса на бистрота.

Преди изборите сред 1000 и 1500 души желаеха на митинг промени в управлениети.

Около 200 последователи на опозицията са протестирали в Минск на 15 ноември.

Четирима деятели, в това число трима от Европейска Беларус, бяха арестувани от полицията в навечерието на митинга.

Беларуският водач Александър Лукашенко, който ръководи от 25 години, ще се яви още веднъж на президентски избори през 2020 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР