Беларус постигна споразумение с Китай да получи заем от 500

...
Беларус постигна споразумение с Китай да получи заем от 500
Коментари Харесай

Беларус получи заем от Китай

Беларус реализира съглашение с Китай да получи заем от 500 милиона $, оповестиха представители на някогашната руска страна, съобщи АП.

Министерството на финансите на Беларус посочи, че заемът ще бъде възложен от шанхайския клон на Китайската банка за развиване.

Китайският заемодател предлага извънредно значими пари на Беларус на фона на спор с главния спонсор и съдружник, а точно Русия.

Беларус разчита на евтини съветски енергийни запаси и заеми за поддържане на стопанската система си, само че неотдавна Москва усили енергийните цени и оряза някои от дотациите. Руски представители настояват, че Минск ще би трябвало да одобри по-тясна икономическа интеграция, в случай че желае да получи по-ниски енергийни цени.

Но някои в Беларус се притесняват, че сходна интеграция може да докара до присъединение на страната към Русия.

Беларуският президент Александър Лукашенко, който е на власт повече от четвъртък век, се закани да не предава суверенитета и независимостта на страната, само че опозицията в Беларус е обезпокоена.

Лукашенко ще се срещне с съветския водач Владимир Путин в петък, с цел да обсъдят проекти за по-тясна икономическа интеграция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР