Беларус и Украйна постигнаха съгласие да засилят граничния контрол и

...
Беларус и Украйна постигнаха съгласие да засилят граничния контрол и
Коментари Харесай

Беларус и Украйна засилват граничния контрол

Беларус и Украйна реализираха единодушие да засилят граничния надзор и да разширят съдействието в тази сфера, заяви беларуското Министерство на външните работи, представено от "Ройтерс ".
Двете страни се договориха след задържането на съветски наемници край Минск преди президентските избори в Беларус другата седмица.
Външното ведомство отбелязва, че задачата е да се предотвратят всевъзможни опити за дестабилизиране на двете страни. Съобщението на министерството е оповестено след среща с посланиците на Русия и Украйна в Беларус.
По-рано през днешния ден Минск заяви, че арестуваните са обвинени в подготовка на терористична офанзива.
Вчера беларуската организация БелТА заяви, че край Минск са арестувани 32 наемници от частната военна компания "Вагнер ". Още един наемник е задържан в южната част на страната. Агенцията означи, че арестуваните са съветски жители, които са възнамерявали да дестабилизират президентските избори.
Според организацията групата "бойци " пристигнали в Минск в нощта на 24 против 25 юли и се настанила в един от хотелите, след което няколко дни по-късно се преместили в санаториум, ситуиран близо до столицата. Общо, съгласно БелТА, 200 "бойци " са били изпратени в Беларус.
Представител на беларуските служби разгласи, представен от "Ройтерс ", че 14 от наемниците са били в Източна Украйна, където украинската войска се бие против проруски сепаратисти от 2014 година
Министерството на външните работи на Украйна разгласи, че ще реши дали да изиска от Минск да екстрадира съветските наемници.
В задържаните е открита суданска валута и суданска карта за телефон. Според специалисти евентуално мъжете са минавали пренос през Минск за Африка.
Президентът Александър Лукашенко свика незабавно заседание с членовете на Съвета за сигурност след ареста на повече от 30 съветски "бойци ", за които се твърди, че са желали да повлияят на изборите за президент, които са планувани за 9 август. Той упрекна Москва в "мръсни планове ".
В Държавната дума и Съветът на федерацията (долната и горната камара на съветския парламент) увериха, че Русия не била заинтригувана от дестабилизиране на обстановката в Беларус.
Лукашенко ръководи Беларус от 1994 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР