Беларус е въвел нов режим за безвизови пътувания с десетки

...
Беларус е въвел нов режим за безвизови пътувания с десетки
Коментари Харесай

Полша и Литва се тревожат от беларуски режим за безвизови пътувания с десетки страни

Беларус е въвел нов режим за безвизови пътувания с десетки страни за един месец и това ускорява опасенията, че прилежащите Полша и Литва може да бъдат подложени на нов напън от противозаконна миграция, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа разпореждане, позволяващо на жителите на 73 страни, включително и от Близкия изток, Африка и Латинска Америка, да пътуват до Беларус без визи за годишен музикален фестивал, който той персонално ще открие, с цел да насърчи световната интеграция на неговата страна.

Притежателите на билети за фестивала ще могат да влязат в Беларус без виза от 4 юли до 23 юли.

Правителствата на Литва и Полша гледат на тази стъпка като на опасност от нов приток на противозаконни мигранти, като този по границите им с Беларус
Властите на Литва и Полша упрекнаха беларуските управляващи, че са организирали миграционния поток през 2021 година, като задачата е била да се дестабилизира Европа, включително и Полша, като се сътвори противозаконен път от Беларус към Запада. Сега визовите облекчения може да доведат до ново повишаване на притока на хора в Беларус, който службите на Лукашенко ще употребяват, с цел да засилят хибридните интервенции, водени по източните граници на Литва и Полша, считат представители на двете страни.

Литовското държавно управление счита, че Беларус може да се опита да провокира миграционна вълна от Близкия изток на литовската граница по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли.

Полша пък построи ограда по границата с Беларус в отговор на идването на десетки хиляди мигранти, множеството от които от Близкия изток и Афганистан през 2021-2022 година Полската гранична защита дневно оповестява за десетки опити за нелегално навлизане в Европейски Съюз от африкански и близкоизточни мигранти, преминаващи през Беларус.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР