Бежанците в Турция харчат под 2 долара дневно, работят нелегално,

...
Бежанците в Турция харчат под 2 долара дневно, работят нелегално,
Коментари Харесай

Бежанците в Турция се оказаха да се връщат у дома, вече искат местно гражданство


Бежанците в Турция харчат под 2 $ на ден, работят незаконно, само че повече от половината виждат бъдещето си в тази страна, а множеството от тях желаят да получат и турско поданство. В същото време обаче огромен е процентът на мечтаещите за Европа, съобщи БГНЕС. В момента сирийските бежанци в югоизточната ни съседка наброяват 3,5 млн. души, а турското държавно управление е вложило в издръжката им 25 милиарда $.

Според изследване на Фондацията за човешко развиване и Института за обществени проучвания IPSOS, огласено през днешния ден, 74% желаят турско поданство, 70% не владеят езика, употребявани са като най-евтината работна ръка. Проучването е направено в интервала 27 април – 20 май в 10 от градовете, в които са настанени 79% от всички бежанци (Истанбул, Шанлъурфа, Хатай, Газиантеп, Адана, Мерсин, Килис, Мардин, Бурса, Измир). Около 90% от живеещите отвън лагерите имат документи, като в източните градове с удостоверения за краткотраен престой са 93%, в южните – 90%, в западните – близо 84 на 100.

Семействата им са 2 пъти по-многобройни от тези на локалните турци. Месечният разход на едно семейство за храна, питиета и артикули за персонална хигиена възлиза на 867 турски лири, на човек се падат 140 лири. Излиза, че покупателната дарба на един емигрант е едвам 1,33 $, равно на близо 4,6 лири. Над 70% от сирийците настояват, че изискванията на труд за тях са доста по-лоши, в сравнение с за локалните хора, само че 52% виждат бъдещето си в Турция, а 45% се оплакват от дискриминация. Впечатление прави, че 42% желаят да се настанят в Европа, а 44% твърдо не желаят това. Оптимизъм за бъдещето си показват 64%, 52% желаят децата им да се открият трайно в Турция. Бежанците нямат персонални банкови сметки, едвам 4% от тях имат такива, а под 2% имат кредитни карти. Според социолога Вурал Чакър финансовата изолираност на бежанците наложително би трябвало да бъде отстранена, само че с цел да подхващат стъпки за частен бизнес, има прекалено много спънки – краткотрайните документи за престой не се признават в банките и при неналичието на задоволителни доказателства те не могат да отворят персонални сметки.

Към момента 9 от 10 сирийци в никакъв случай не са получавали обществени помощи от турската страна, а единствено 6% от всички (180 000 души) се радват на постоянно подкрепяне. От живеещите отвън бежанските лагери 9% или 270 000 души в градовете имат карти от Червения полумесец. Едва 31% са регистрирани в трудовите тържища, 50% от сирийските мъже не работят, едвам 24% търсят работа. От дамите единствено 8% работят, 9% се интересуват, само че 73% нито работят, нито търсят такава опция. Около 650 000 бежанци са трудово заети, 98% обаче работят незаконно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР