Бежанците със статут на временна закрила няма да плащат здравни

...
Бежанците със статут на временна закрила няма да плащат здравни
Коментари Харесай

Парламентът реши: Държавата ще плаща осигуровките на бежанците

Бежанците със статут на краткотрайна протекция няма да заплащат здравни услуги, като здравните им осигуровки ще се покриват с обществени средства. Промените в Закона за здравното обезпечаване одобриха народните представители в Народното събрание на второ гласоподаване. Хората, които не се обезпечават, ще заплащат, в случай че не са част от интернационален контракт, в който България е страна.

За непознатите жители с краткотрайна протекция държавното управление ще дефинира размера на здравните осигуровки на база приход и за какъв брой време се заплащат осигуровките, както и " източника на финансиране ".

Именно кой ще е източникът на финансиране беше въпросът, който депутатите попитаха неведнъж. Откъде ще са парите, кое министерство ще ги даде?, пита депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов. По думите му с разпореждане на Министерски съвет ще се дефинира приходът, на който ще се обезпечават бежанците, само че Министерски съвет може да обезпечи приход върху 1 или 100 лева Той прикани ръководещите да обещаят, че няма да пипат заложените 184 млн. в закона за бюджета на здравната каса за напредвидени разноски.

Откъде ще дойдат парите и по какъв начин ще стигнат до здравната каса, попита и депутатът от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. " Няма от кое място да дойдат парите, ясно е. Опитваме се да замажем обстановката ", съобщи той. Според него този закон не е е своевременен.

В този закон не се предлага смяна и не се основават нови безспорни права на бежанците, изясни ръководителят на здравната комисия Антон Тонев. " Става дума за краткотрайна помощ, с цел да усетят тези хора, че са признати у нас. Европейският съюз основава фонд за отплата и до няколко дни ще стане ясно какви ще са средствата ", посочи Тонев. По думите му идващите бежанци са главно майки с деца.

Това не е краткотрайно положение, войната продължава и бежанците могат да станат 200-300 хиляди, обори го депутатът от " Възраждане " Елена Гунчева. Според нея значително ще бъде претрупан държавния бюджет.

В условия на рецесия бързото решение е най-правилното, след това може да се поправя, изясни Тонев. Има доста незнайни - какъв брой бежанци ще пожелаят статут на краткотрайна протекция, какви разноски ще вложим, каква част ще предпочетат да употребяват нашата система ", сподели още той.

Според депутата от ГЕРБ-СДС Асен Балтов парите пък ще дойдат от българските общини.

в Европейски Съюз се договаря за общ фонд, има пари по вропейски стратегии и могат да бъдат пренасочени, както и Министерски съвет може да утвърждава спомагателни разноски, изясни Искрен Митев от " Продължаваме промяната "

Законопроектът не получи утвърждение от опозицията и във връзка с хората, които ще се възползват от здравна грижа, защото той нарушава " съществени правила на опазването на здравето " Здравното обезпечаване е разследване на положен труд. Защо не започнахме с труда? Почваме назад, обективно бежанците не могат да имат здравни права, съобщи депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. Той добави, че ръководещите нямат проект и система, а единствено хрумвания и не заслужено за българите, които са се осигурявали и са полагали труд.

Дискриманиционен план го назова Елена Гунчева. По думите й това е опорочаване на законодателството, недомислени са предложенията, а текстове са дискриминационни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР