Бежанците от Украйна ще трябва да напуснат хотелите, в които

...
Бежанците от Украйна ще трябва да напуснат хотелите, в които
Коментари Харесай

Над 60 000 бежанци трябва да бъдат преместени до края на май, а има места за 33 000

Бежанците от Украйна ще би трябвало да изоставен хотелите, в които са настанени, до края на май. Tогава завършва програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ. След това страната е планувала да настани искащите в държавни и общински бази.

Въпреки разминаването сред броя на настанените в хотели хора и броя на свободните места в държавните бази, Мариана Тошева не се чака да се стигне до изострен дефицит.

“Една част от жителите на Украйна, които в този момент обитават в хотели, са декларирали, че желаят да изоставен страната. Една друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати”, сподели тя. “Тази численост от 30 000 хиляди, които сега остават, много ще се свие.”

“Никой няма да бъде оставен на улицата”, сподели още Тошева.

Председателката на Държавната организация за бежанците добави, че от понеделник ще бъде налично цифрово приложение, посредством което бежанците от Украйна ще могат да посочат характерните си потребности за настаняване.

Мариана Тошева сподели, че 70% от украинските бежанци са декларирали, че желаят да стартират работа незабавно, а 17% - в интервал от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше обучение, към 30% са хора със приблизително особено обучение, добави тя.

За да имат опция майките да стартират работа, страната работи за основаването на центрове, които децата ще могат да посещават денем, сподели още Тошева.

В момента в България обитават към 103 000 украинци, избягали от войната, която Русия стартира против Украйна. От тях съвсем 40 000 са деца, сочи формалната статистика.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР