Бежанците от Украйна ще се ползват с всички права на

...
Бежанците от Украйна ще се ползват с всички права на
Коментари Харесай

Антон Тонев: Бежанците ще имат правата на здравносигурени българи

Бежанците от Украйна ще се употребяват с всички права на здравноосигурените българи. Това разгласи по Българска национална телевизия в сряда заран ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето Антон Тонев.

Преди това обаче са нужни промени в три закона - в Закона за убежището и бежанците, в Закона за здравето и в Закона за здравното обезпечаване.

Според Тонев тези промени ще бъдат импортирани в Народното събрание другата седмица и съгласно оптимистичната му прогноза щели да бъдат признати в края на март, най-късно при започване на април. Тогава към този момент щяло да има и обезпечени средства.

Парите за здравната помощ за бежанците ще минават през НЗОК, която ще заплаща за осъществените здравни услуги. По думите на шефа на здравната комисия това ще стане посредством целево разпределяне на средства.

" Здравната система няма да е по-натоварена ", твърди той.

След което добави, че идващите били най-вече здрави хора - млади дами и деца. И не се предполагало доста да боледуват.

Като направи странна прилика сред бежанците и туристите по Черноморието.

Най-големите групи украинци в този момент били във Варна и Бургас. А там били привикнали през лятото с огромните потоци туристи и лечебните заведения имали опит и знаели по какъв начин да се оправят.

" И в този момент посрещаме най-вече здрави хора ", повтори той няколко пъти.

Докато влязат в действие законодателните промени бежанците имат право на незабавна помощ или могат да се възползват от безплатно лекуване, което няколко лечебни заведения оферират.

Според Тонев лечебните заведения щели да бъдат обезщетени и със задна дата, само че случаите били доста малко, тъй че надали щели да се отразят на финансовото положение на лечебните заведения.

След като измененията в законите бъдат признати, бежанците ще могат да се записват и при персонален доктор. Шефът на здравната комисия изясни, че се водели диалози с млади сътрудници, чиито практики не са по този начин заети.

За трите седмици на войната имало към 50 случая, при които на украинци им се наложило да потърсят здравна помощ, уточни още той.

Идващите от Украйна, които не са подали документи за краткотрайна протекция в България или за бежански статут, ще имат, както и до момента, право единствено на незабавна помощ, или платени здравни услуги.

По отношение на хронично болните бежанци Тонев не беше доста съответен. Повечето от тях нямат документи за болестта си и ще би трябвало да им бъдат направени рутинни проучвания, с цел да се разбере какво е положението им.

" Всеки емигрант ще получи качествена и надеждна помощ ", разгласи той на няколко пъти.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР