БЕХ има готовност да погаси дълга на столичната Топлофикация като

...
БЕХ има готовност да погаси дълга на столичната Топлофикация като
Коментари Харесай

Дълг срещу собственост, предлага БЕХ за спасяване на столичната Топлофикация

БЕХ има подготвеност да погаси дълга на столичната " Топлофикация " като против това обаче влезе със благосъстоятелност в сдружението. Това стана ясно на ексклузивен брифинг в енергийното министерство, откакто дни наред в медиите се оповестява, че отговорностите на ТЕЦ-а към Българския енергиен холдинг са на стойност от съвсем 720 млн. лв.. Междувременно изтича и срокът, който " Булгаргаз "  постави на ТЕЦ-а да изплати отговорностите си от 131 милиона лв.. От държавното сдружение обявиха, че в случай че дългът не бъде погасен, има заплаха да не бъдат обезпечени газовите доставки за цялата страна. 

София няма да остане на студено, дават обещание от енергийното министерство и не изключват опцията столичната топлофикация да стане държавна. 

" От 2009 година насам холдинга е замесен в тази драма, когато стартира да цесира стотици милиони към сдружението. Не финансираме ли нашето дъщерно сдружение " Булгаргаз ", то не може да си извърши уговорките по дълготрайните контракти и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще засегне всички клиенти на " Булгаргаз ". БЕХ не може да си разреши сходно нещо, по тази причина евентуално ще се тръгне към " следващото цедиране на пари ". Това демонстрира, че " Топлофикация " е изправeна пред хронично заболяване, което не може да се реши за 4-5 дни. Търсим решение какво да се случи. Знаете, че до края на годината КЕВР не може поправя цената на парното, по тази причина ще чакаме 1 януари да забележим дали мениджмънта на " Топлофикация " ще може да стартира да обслужва тези задължения, за които приказваме ", акцентира ръководителят на Българския енергийния холдинг Валентин Николов. 

За последните 24 месеца " Булгаргаз " е изпратил над 50 писма до " Топлофикация-София " с искане за погасяване на задълженията. След ултиматума предходната седмица столичното сдружението е превело 10 млн.лв., заяви шефът на " Булгаргаз ", само че съгласно него казусът с дълга остава неуреден. 

" Ще предложим да се сътвори работна група сред БЕХ, министерството на енергетиката, " Топлофикация ", общината и всички останали наранени страни за възможното придобиване на благосъстоятелност в топлофикационното сдружение ", посочи Валентин Николов. Според шефа на БЕХ, холдингът не може до безкрая да изкупува задълженията на столичната топлофикация, защото по този метод сдружението може да изпадне в неплатежоспособност.

" Не е истина, че " Булгаргаз "  предоставя на " Топлофикация София " средновековен контракт ". Договорите и изискванията за всички клиенти са идентични. Стремим се да намерим решение, с което да се подсигуряват доставките за всички клиенти ", съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз "  Николай Павлов на брифинга. По думите му, не е истина и че " Булгаргаз " е лихварска компания. Павлов удостовери, че към сегашния момент  " Булгаргаз " има взимане от " Топлофикация София ", само че посочи, че лихвите са строго избрани и са в осъществяване на правилник на Европейската комисия. Освен това акцентира, че договорите, метода на заплащане и изискванията са ясно написани и дават отговор на разпоредбите за търговия с природен газ. " Търговията е комплицирана тематика и комплициран бизнес, като изисква съществени финанси. Доставките се предплащат предплатено или против даване на банкова гаранция ", уточни той.  

От енергийното министерство побързаха да успокоят, че София няма да остане на студено.  " Достатъчно виновни сме и няма да допуснем това да се случи. За следващ път нещо ни изненадва – освен за България важи това. Това не значи, че би трябвало да продължава този проблем да се влачи с години. Ще бъде основана работна група, която ще извърши оценка на вероятните разновидности. Това ще стане напълно скоро. Пак споделям, че не може да си позволим 2-милионен град да остане без отопление ", уточни зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

На въпрос дали " Топлофикация " би могла да стане държавно сдружение, Дамянов отговори по този начин: " Би могла ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР