Бедствие в Summerland: Семейства се борят за справедливост, след като адът във ваканционния рай уби 50 души

...
Следващата седмица току-що женените Хедър и Рег преживяха това, което
Коментари Харесай

Следващата седмица току-що женените Хедър и Рег преживяха това, което описват като „ужасен кошмар“.

" Имах ужасното чувство, че никога повече няма да ги видя, защото ако можеха да се доберат до телефона, щяха да се обадят."

В крайна сметка им съобщиха за смъртта на Елизабет и 13-годишния -стара Джун.

Рег беше помолен да намери зъболекарския картон на своя тъст Ричард, тъй като тялото му дори не беше разпознато.

И тримата са починали от изгаряния, според в кабинета на следователя.

Изображение: Джун с майка си Елизабет през 1972 г. Снимка: Рег Леа

„Свидетел по това време каза, че майка ми и сестра ми са отишли ​​в сградата, за да приберат печалби от бинго, и когато пожарът започна, баща ми изтича в горящата сграда, за да се опита да ги спаси", казва Хедър.

"Ужасно нещо е да се случи на някого."

Основните причини за смъртта на жертвите е задушаване, отравяне с въглероден окис, изгаряния и множество наранявания от падане.

Общо 102 души са ранени - почти всички са летовници, дошли за почивка от северна Англия.< /p>

Смяташе се, че пожарът е започнал от изхвърлена цигара.

„Справихме се, защото бяхме наскоро женени, имахме нов живот“, казва Хедър.

p>Рег добавя, че двойката се е придържала към ежедневието си и се е опитала да продължи по най-добрия начин.

„Но си спомням, че около два месеца след като се случи, отидох при моя лекар, за да помоля за помощ , и той каза: „Бракът ти наред ли е?“

„Трябваше да кажа… „Не съм тук заради брака си, можеш ли да ми помогнеш със Summerland?“

Двойката, която сега живее във Wirral, Мърсисайд, все още смята, че е болезнено да говори по темата до ден днешен - но констатациите от разследването на ада остават с тях.

„Те каза, че не са отговорни злодеи

На 24 май 1974 г. беше публикуван доклад, описващ поредица от неуспехи по отношение на катастрофата в Summerland, от дизайна на сградата до правилата за пожарна безопасност.

< p>Никакви индивиди или групи не бяха посочени като виновни за случилото се и всички смъртни случаи бяха определени като „смърт поради злополука“.

В доклада се казва, че инцидентът се дължи на „човешки грешки, разчитане на старата мрежа и лошите комуникации".

Д-р Иън Филипс от университета в Бирмингам, който документира бедствието в доклад, казва, че „[решението] е погрешно".

" Те казаха в него, че няма злодеи и вярвам, че съдебният лекар е бил повлиян от тази линия и затова решението е „смърт поради злополука“.

Присъдата за смърт поради злополука се определя като „смърт което се приписва основно на произшествие, настъпило поради доброволно поет риск". С други думи, тези, които загинаха, се смятаха за поне частично отговорни за собствената си смърт.

Пожарната комисия в Summerland, която разследва инцидента, изброи няколко причини за огромната загуба на живот:

Евакуацията на сградата се забави;

В Summerland не е звъннала пожарна аларма, дори след като цялата сграда е била в пламъци;

Пожарната не е била извикана 21 минути след началото на пожара;

Вътрешното оформление не е взело под внимание пътищата за евакуация на пожар;

Имаше злоупотреба с нови строителни материали - Oroglas, Galbestos и Decalin.

Изображение: Останките от сградата Summerland

Това, което стана ясно от доклада, е колко много неща са се объркали - както през нощта, така и от деня, когато идеите за комплекса са изготвени от Джеймс Филипс Ломас и екип от архитекти, наети от Douglas Corporation, за да създадат центъра за отдих.

Един елемент, върху който се фокусира, беше материалът Oroglas. Той е бил използван от архитектите заради неговия „прозрачен ефект“, за да придаде на сградата вид на оранжерия – но не отговаря на строителните разпоредби на острова.

По време на строителството законът е бил отменен.< /p>

Д-р Филипс обяснява, че докато отмяната на строителните разпоредби не е съвсем необичайна, обикновено се въвеждат други мерки.

„Обикновено се правят компенсаторни мерки, за да компенсират всички потенциални недостатъци когато става въпрос за пожарна безопасност - но не и в този случай."

Списъкът с пропуски в доклада продължи. Отвореният дизайн е довел до бързото разпространение на огъня във всички посоки, според следователите.

Лицето, отговарящо за контролната зала в деня на пожара, което е трябвало да задейства алармите в цялата сграда в в случай на такъв пожар не знаеше как да работи с пожароизвестителния панел.

Нито един персонал не се обади на 999, когато пожарът започна, а първите обаждания дойдоха от местна таксиметрова фирма 21 минути след избухването му - тъй като персоналът не е бил обучен за процедури за евакуация при спешни случаи. Външната стена, направена от Galbestos, не беше огнеустойчива.

Половин век по-късно руините на мястото, сега изоставени, все още стоят.

„Обида да ги обвиняваме които са загубили живота си'

Стартира кампания "Извинете се за Summerland", за да се борите за отмяната на присъдата за "смърт поради нещастно приключение".

Те казват, че тяхната подкрепа нараства в брой, от междупартийни депутати и организации като Grenfell United - които казват, че приликите са "смразяващи" между бедствието на остров Ман и Grenfell tower.

Говорител на кампанията каза пред Sky News: "Summerland беше продаден като ваканционен рай. Вместо това това беше смъртоносен капан и въпреки това никой не беше подведен под отговорност за трагедията или не се извини за случилото се.

„Молим за извинение за явното незачитане на основни пожарна безопасност и признание, че присъдата „смърт поради злополука“ е неподходяща.

„Смятаме, че е обида да обвиняваме онези, които са загубили живота си в пожар, който не е по тяхна вина. Изискванията на нашата кампания не са трудни за изпълнение, но биха помогнали за излекуване на раните от миналото."

В интервю за Sky News, депутатът Джон Мадърс, който настоя за публично разследване в Камарата на общините , каза, че изглежда, че „всички на остров Ман искат да забравят за това и семействата заслужават подходящо признание“.

Г-н Мадърс каза: „Начинът, по който се справихме с последствията, беше лош.“

„Присъдата беше погрешна и не може да устои – ако има признание, че това е неподходящо, това ще помогне на хората да се справят с това.

„Ако погледнете множеството пропуски в разследването , потресаващо е, че никой не е потърсен отговорност за това.

„Това е обидна присъда за тези, които са загубили някого – почти намеква, че някой, който е отишъл на почивка, по някакъв начин е отговорен за пожарната безопасност.“

Главният министър на остров Ман оттогава направи изявление пред парламента на острова, за да отбележи годишнината.

Алфред Канан MHK каза: „Имаше недостатъци, недостатъци и пропуски, идентифицирани от Комисията , и че ако нещата бяха решени по различен начин, някои от загубите на живот в Summerland може да са били предотвратени.

„Причините и допринасящите фактори са сериозни поотделно. Заедно те доведоха до трагедия. Съжалявам. Съжалявам за болката и страданието, изпитани от всички засегнати от пожара, и съжалявам за пропуските, които биха могли да предотвратят такава трагедия.

„50-ата годишнина от пожара в Summerland е подходящият момент за това правителство да предложи извинение за страданието, причинено от грешките от миналото.“

Това е първото извинение, дадено някога от правителството, нещо, което кампанията смята за победа.

Но битката продължава, за да бъде отменена присъдата.

„Ще се борим докрай за това'

Изображение: Хедър и Рег Леа на почивка миналата година. Снимка: Рег Лия

Хедър и Рег казват, че дъщерите им, Вики и Джейн, са започнали да откриват какво наистина се е случило с техните баби и дядовци в тийнейджърските им години и беше ясно, че наследството от случилото се далеч не е забравено.

„Те го приеха спокойно, но това беше шок за тях. След това няколко дни по-късно дъщеря ми започна да плаче и каза, че е осъзнала загубата си", каза Хедър.

"Вики иска да знае повече за леля си Джун, баба и дядо си, тя ни подкрепя през целия път, те вярват, че има нужда от признание.

„Когато кампанията стана публична, правителството каза „защо сега“?“ казва тя, борейки се със сълзите си.

„Времето не трябва да има значение. Случи се. Искаме признание за хората, които загинаха. Те не правеха нещо, което не трябваше да правят. Дълбоко в себе си , знам, че сестра ми би искала да направим нещо.

„Ще се борим докрай за това – и не е приключило за нас, защо трябва за остров Ман? "

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР